Grebbelinie misschien toch Rijksmoment?

16 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De Grebbelinie krijgt mogelijk toch de status van Rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) had die aanvraag in 2008 op formele gronden afgewezen, maar is daar nu op teruggekomen. De aanvraag zal nu alsnog inhoudelijk worden getoetst.

Aanleiding om de procedure ten tijde van de afwijzing nog eens kritisch door te lopen waren de bezwaarschriften van de Stichting Grebbelinie en de Stichting Menno van Coehoorn die in maart 2008 naar de RACM (nu RCE) werden verstuurd. Deze bezwaren bleken volgens het onderzoek van de Rijksdienst gegrond. De Rijksdienst nam de tijd voor het onderzoek en vroeg enkele malen uitstel aan om over het besluit te beslissen. Het hoofd Monumentenregistratie, mr. Tjeu Otten, laat nu in de verklaring weten dat de aanwijzingsverzoeken ten onrechte werden getoetst aan een Tijdelijke beleidsregel uit 2007. Daaruit volgt dat de Rijksdienst de verzoeken inhoudelijk dient te beoordelen. Men kon de verzoeken dus niet op formele gronden afwijzen. Die formele gronden stoelden ten tijde van de afwijzing op een datum die niet overschreden mocht worden.

Projectbureau SVGV zet zich hard in om het programma Grebbelinie ‘boven water te krijgen’. Programmmanager van de Grebbelinie, Annet Geijtenbeek, reageert verheugt op het besluit van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: “wij hebben goede hoop dat de Grebbelinie nu, net als de Nieuwe Hollandse Waterlinie, toch Rijksmonument wordt. Niet alleen is dat een erkenning van grote betekenis voor de linie, maar het is ook een belangrijke steun in de rug bij het herstellen en behouden van dit prachtige cultuurgoed”.

De voorzitter van de stichting Grebbelinie, Bert Rietberg is ook optimistisch over het nieuwe oordeel: “Aangezien de gemeenten langs de Grebbelinie, de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, het Waterschap, de Stichting Menno van Coehoorn, de Stichting Grebbelinie en de Raad voor Cultuur al positief hadden geoordeeld over het aanwijzingsverzoek bestaat er een gerede kans dat de Grebbelinie alsnog wordt aangewezen als Rijksmonument.”

advertentie
advertentie