Moeite met verhoging OZB

20 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

,,Ik vind dat het college van burgemeester en wethouders een weinig creatieve begroting heeft gemaakt’’, mopperde Simon Witter, raadslid voor DS/PvdA. ,,Teleurstellend. We hadden duidelijke keuzes verwacht.’’ Johan Slappendel, fractievoorzitter van het CDA, vroeg wat Witter dan verwacht had. ,,Ik vind dat we bijvoorbeeld moeten kiezen voor zaken waar we nu in investeren, maar die op termijn geld opleveren, zoals zuiniger met energie omgaan.’’

Commissie struikelt over geld voor bomen SCHERPENZEEL - Diverse fracties in de gemeenteraad hebben moeite met een verhoging van de Onroerend Zaak Belasting met 2,5 procent. Bovendien vinden ze 25.000 euro voor de inventarisatie van monumentale bomen van particulieren te duur. ,,Als we dat plan schrappen, hoeven we de OZB ook niet verhogen’’, meende Evert van de Glind, van de groep Van Es/Van de Glind.

door Gerhard te Winkel

Ook Gerrit Dijkstra, fractievoorzitter van de VVD, hikte tegen de keuze aan. ,,Ik vind die verhoging van de OZB niet goed. Als we de inventarisatie van monumentale bomen schrappen, hoeven de belastingen niet omhoog. Ik vind 25.000 euro wel veel geld voor zo’n invenstarisatie.’’ ,,Ik heb ingestemd met die inventarisatie van die bomen. Maar ik had een heel ander bedrag in mijn hoofd’’, meldde Wout van de Kleut, gemeenteraadslid van de ChristenUnie.

,,We hebben nu eenmaal besloten dat we bomen bij particulieren zullen inventariseren. Dat kost geld. Toen we dit plan aannemen,heb ik u gewaarschuwd dat het meer geld zal kosten dan u dacht’’, antwoordde wethouder Han de Ridder. ,,Men moet alle bomen in het dorp in het buitengebied bekijken. Dan moet er een lijst gemaakt worden, waarop alle monumentale bomen staan. Om de twee jaar moeten we controleren of de bomen er nog wel staan. Ik kan me bovendien goed voorstellen dat mensen geld willen hebben voor het onderhoud van hun monumentale bomen. Als de gemeente het zou belangrijk vindt dat die bomen blijven bestaan, moeten we misschien ook wel meebetalen.’’

,,Als ik het zo hoor, denk ik dat we in de toekomst nog veel meer geld aan die bomen kwijt zullen zijn’’, zuchtte Dijkstra. ,,Ik weet niet of ik dat zo’n goed plan vind.’’ ,,Laten we bij de bomenstichting vragen om een lijst met monumentale bomen. Dat kost veel minder geld’’, zei van Es. Jan van kampen, (CDA), meende dat Scherpenzeel maximaal 90 monumentale bomen heeft. ,,Dan is dit veel geld voor een paar bomen’’, bromde hij. De monumentale bomen mogen niet zonder vergunning gekapt worden. De andere bomen van particulieren mogen zonder meer gekapt worden. De commissieleden zagen daar wel het voordeel van in. Ze hikten alleen tegen de kosten aan.

advertentie
advertentie