Klompenpaden en landgoed

27 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Bestuurslid Jaap Smit nam tijdens deze avond de taak van voorzitter Wim Schimmel waar, die wegens ziekte niet aanwezig kon zijn. Smit vertelde over de waterput die onlangs bij graafwerkzaamheden aan de Nieuwstraat is gevonden. De put is gefotografeerd en op de archeologische kaart van Scherpenzeel geplaatst.

Inspirerende avond Oud-Scherpenzeel SCHERPENZEEL - Prachtige foto’s van klompenpaden in Scherpenzeel en omgeving en een enthousiaste presentatie over activiteiten van de Stichting Landgoed Scherpenzeel door twee landeigenaren hebben ervoor gezorgd dat ruim honderdveertig belangstellenden vorige week een geslaagde bijeenkomst van de Vereniging Oud-Scherpenzeel in Boschzicht beleefden.

Scherpenzeler Willem van Leuveren vertoonde schitterende foto’s die hij tijdens zijn wandeltochten over de klompenpaden heeft gemaakt. De klompenpaden zijn wandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. In 2001 waren er nog maar twee klompenpaden, nu zijn er al 27. Van Leuveren heeft alle paden bewandeld, meestal in de vroege ochtenduren omdat dan de mooiste foto’s kunnen worden gemaakt. De paden zijn door de medewerking van agrariërs en landgoedeigenaren tot stand gekomen. In onze regio lopen vier klompenpaden over Landgoed Scherpenzeel, dat grotendeels is opengesteld.

Meta Daniëls en Joan Patijn-Bijl de Vroe, presenteerden namens de Stichting Landgoed Scherpenzeel de activiteiten waarmee de stichting, die in 2001 is opgericht, zich op dit moment bezighoudt. Meta vertelde dat het landgoed in 1793 in bezit is gekomen van de familie Van Naamen, van wie zij een afstammeling is, net als de echtgenoot van Joan Patijn. Landgoed Scherpenzeel is nu 1000 hectare groot, waarvan 485 hectare in de gemeente Scherpenzeel is gelegen. Een derde deel van Scherpenzeels grondgebied hoort tot het landgoed. De eigenaren hebben als doel het bezit door te geven aan de volgende generatie, en ze zijn gericht op rendement, maar niet op winst. De stichting, waarin alle landeigenaren zijn vertegenwoordigd, organiseert de samenwerking tussen de familieleden en ontwikkelt projecten in samenwerking met maatschappelijke organisaties, zoals Oud-Scherpenzeel. Voorbeelden van projecten zijn de restauratie van de schietbaan, van schaapskooien, en van het familiegraf op begraafplaats De Glashorst. Ook woonvoorziening Hofstede Ruwinkel van Abrona is door inspanning van de Stichting Landgoed Scherpenzeel gerealiseerd. Door Joan Patijn werd één van de projecten van de stichting nader voor het voetlicht gebracht, zoals het project Van Luchtkasteel tot Dassenburcht een landelijk educatief project en heeft als doel kinderen in het basisonderwijs bekend te maken met cultuur en natuur op particuliere landgoederen in hun leefomgeving. Vier basisscholen in Scherpenzeel doen mee en vrijwilligers en landgoedeigenaren begeleiden de excursies. Tot slot nodigde Smit iedereen uit voor de Open Dag op 14 november in het Koetshuis.

advertentie
advertentie