Scouts steken handen uit de mouwen

3 november 2009 om 00:00 Nieuws

Scouting verzorgt de zwerfvuilactie in samenwerking met de twee gemeentes, de Adviescommissie Recreatie, Toerisme en Cultuur en het landgoed Scherpenzeel. Zaterdagochtend verzamelden de jongste speltakken, Bevers, Kabouters en Welpen, zich bij clubhuis De Paddenburcht in Scherpenzeel.

Grote hoeveel- heid zwerfvuil ingezameld SCHERPENZEEL - Sinds 2002 staat heel Nederland jaarlijks een week lang in het teken van zwerfafval tijdens de week van ‘Nederland Schoon’. Meer dan 50% van de Nederlandse Gemeenten doet jaarlijks mee. Zo ook Scherpenzeel en Woudenberg. In deze gemeenten waren het leden van scouting De Valleigroep en scouting De Willaergroep die de wijken introkken om zwerfvuil te verzamelen.

door Lies Waterlander

Saluut

Voordat de scouts aan het werk gingen was er de gebruikelijke opening met het hijsen van de vlag, het afleggen van de wet en het openingslied. Tijdens deze plechtigheid stonden de jongens en meisjes rondom de vlaggenmast en gaven keurig saluut. Zij staakten hun gelach en gepraat en waren heel stil.

De zwerfvuilactie is een goed initiatief om te laten zien dat Scouting iets voor de maatschappij doet en om de natuur geeft. Dat benadrukte wethouder Heitink nog eens in zijn toespraakje:,, Scouting is zuinig op de natuur. Het is heel belangrijk om samen hiervoor bezig te zijn.” Heitink overhandigde een bezem aan een leidinggevende, als teken dat de zwerfvuilactie van start kon gaan. Het materiaal, zoals bezems, prikstokken en grijpers was beschikbaar gesteld door de gemeente.

Enge dingen

Ongeveer 90 scouts trokken in groepjes de wijken in Zij namen wijk Wittenberg, de Bomenbuurt en de Voorposten onder handen. Voor het vertrek waarschuwde Kees de Ruiter:,,Wanneer je enge dingen vindt, bijvoorbeeld spuiten of zo, moet je die laten liggen en de leiding waarschuwen.”’

Rond 11.30 uur verzamelden de scouts zich weer bij De Paddenburcht waar na al het werk hun dorst werd gelest. Bij navraag bleek dat er geen “enge dingen” gevonden werden.

Woudenberg

’s Middags was het de beurt aan de oudere speltakken, Padvinders, Padvindsters, Rowans en Sherpa’s. Zij verzamelden zich om 14.00 uur voor het gemeentehuis in Woudenberg. Hier gaf wethouder Zandbergen het startsein tot de zwerfvuil actie. In Woudenberg trokken ongeveer 30 scouts de wijken in en er werd zelfs op een klompenpad geschoond. Om 17.00 uur zat het karwei erop. Naast een verfrissing kregen de scouts ook nog een presentje als waardering voor hun inzet.

Ook dit jaar waren scouts verbaasd over de grote hoeveelheid zwerfafval die maar gewoon weggegooid wordt in bermen en plantsoenen. Deelnemers aan deze zwerfvuilactie zullen hoogstwaarschijnlijk zich niet bezondigen aan het klakkeloos wegwerpen van afval.

advertentie
advertentie