Terugdringen van kindermishandeling

14 december 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Voor m’n gevoel klopt er iets niet. Zie ik het nu goed of vergis ik me? Als het gaat om het vermoeden van kindermishandeling geldt er maar één regel: vraag om advies bij een Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), ook al is er sprake van twijfel en onzekerheid.

De cijfers zijn schokkend:

- in iedere schoolklas van 30 kinderen is gemiddeld ten minste 1 kind slachtoffer van kindermishandeling;

-jaarlijks zijn er ruim 107.000 gevallen van kindermishandeling;

-bij 82% van de meldingen blijkt er na onderzoek daadwerkelijk sprake van mishandeling.

Kindermishandeling komt overal voor, in ieders omgeving. Wie dat weet, denkt geen twee keer na als het vermoeden bestaat dat een kind niet goed wordt verzorgd of behandeld. Momenteel komt nog niet de helft van de mishandelde kinderen bij de hulpverlenende instanties terecht, ze lijken onzichtbaar. Bij kindermishandeling wordt vaak gedacht aan fysiek geweld, maar mentaal geweld en verwaarlozing zijn natuurlijk ook vormen van kindermishandeling. Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin: “Kindermishandeling is natuurlijk onacceptabel en we zetten alles op alles om de niet-gemelde gevallen uit de schaduw te halen. Met de landelijke Campagne Aanpak Kindermishandeling willen we dat vrienden, familie, buren, kennissen – iedereen in de omgeving van kinderen – beter gaan opletten en signaleren.”

Ook op regionaal niveau wordt er extra aandacht voor dit probleem gevraagd. Jeugd en Gezin werkt daarvoor samen met 35 regiocoördinatoren. Een belangrijke doelstelling van de regiocoördinatoren is de samenwerking tussen instanties te bevorderen. Ook worden lokale evenementen georganiseerd waar het regionale infoteam op een bijzondere, opvallende manier onderstreept dat kindermishandeling in ieders omgeving voorkomt.

Een afwachtende houding is niet de juiste als het gaat om een kind dat in gevaar is. Kinderen zijn zelf vaak te jong om actie te ondernemen en erg loyaal naar hun ouders als ze zelf het slachtoffer zijn, maar ook als het om een broertje of zusje gaat. 70% van de meldingen wordt gedaan door leraren, huisartsen en andere professionals. Slechts 30% wordt gedaan door buren, kennissen of familie. Daar moet en kán verandering in komen. Hebt u een vermoeden? Vraag anoniem om advies of meld uw vermoeden bij een AMK.

Voor meer informatie, tips en het landelijke telefoonnummer van het AMK kan iedereen terecht op www.watkanikdoen.nl.

advertentie
advertentie