‘Tegen de echte brandweer aan’

9 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De serene rust wordt verstoord door drie voertuigen van de twee betrokken brandweerkorpsen. De voertuigen arriveren kort na elkaar. Op het bedrijfsterrein zijn twee oefeningen uitgezet. Het jeugdbrandweerkorps Scherpenwoude is opgedeeld in twee groepen. Een jonge groep met tieners in de leeftijd van 12 tot 15 jaar en de gevorderde jongens van 15 tot en met 17 jaar.

Scherpenwoude oefent bij Berkhof BV REGIO - Een gewone donderdagavond bij Berkhof BV aan de Stationsweg. Op het terrein van het loonwerkersbedrijf is het stil, rond de klok van 19.00 uur. Alle rijdende materialen staan binnen, in een van de gebouwen brandt nog licht. Een enkele medewerker maakt ongestoord nog wat werk af. Als hij ook het terrein verlaat, gaat Berkhof BV een uitgestorven avond tegemoet. Niets is echter minder waar. Een kwartier later heerst er grote bedrijvigheid. Jeugdbrandweer Scherpenwoude houdt namelijk haar wekelijkse oefening. Een observatie.

door Edward Doelman

Vooral de oudere jongens wacht een complexe casus. De dieseltank van een vrachtwagens in de garage is in brand gevlogen. Het vuur heeft zich via een stalen trap naar boven uitgebreid. Er zijn twee slachtoffers, waarvan een slachtoffer boven ligt. ,,Dit wordt een lastige oefening. Deze brand moet met schuim bestreden worden. Ook wordt het belangrijk om de trap voldoende te koelen voordat je naar boven kunt gaan”, zo vertelt Gert Blok van de Scherpenzeelse brandweer.

Hij is een van de begeleiders van Scherpenwoude. Het gezamenlijke jeugdbrandweerkorps van Scherpenzeel en Woudenberg werd ruim 3,5 jaar geleden opgericht. En niet zonder succes. Ondanks het korte samenzijn kan Scherpenwoude al mooie resultaten overleggen. Met als hoogtepunt de zevende plaats op het nationale kampioenschap.

De prestatie was niet haalbaar als de jonge brandweermannen en -vrouwen niet hard gewerkt hadden. Ook op deze donderdag is dat het geval. Zowel de jonge als de gevorderde groep heeft een leerzame avond. De gevorderde aspiranten werken eensgezind aan de bestrijding van de brand. Nadat er enige minuten verstreken zijn, wordt uiteindelijk de juiste keuze gemaakt. Het schuim wordt uit de bluswagen gehaald. Na verloop van tijd worden de twee slachtoffers gevonden en naar buiten gebracht. ‘Gealarmeerde’ ambulances brengen de slachtoffers naar het ziekenhuis. ,,Deze jongens zitten al dicht tegen de echte brandweer aan”, zo zegt een begeleider.

Bij de oprichting van Scherpenwoude werd onder meer gezegd dat het jonge korps als ‘kweekvijver’ van de echte brandweer zou dienen. Tot nog toe heeft geen tiener de overstap gemaakt. ,,Maar er zijn wel een stuk of vier jongens die binnenkort achttien worden. Daarmee kunnen ze toegelaten worden tot de cursus tot brandweerman. De vraag is of het ook echt gaat gebeuren. Als brandweerman moet je vaak in het dorp zijn. Dat is moeilijk te combineren met bijvoorbeeld een studie. De toekomst moet uitwijzen hoe dit gaat uitpakken”, legt Kimm Hendriks van de Woudenbergse brandweer uit.

Na de oefening volgt in beide groepen een uitgebreide evaluatie. Nadat alles is opgeruimd, gaat de jeugd terug naar de kazernes. Wat overblijft is opnieuw de stilte. Dat zou de rest van de avond ook zo blijven.

advertentie
advertentie