PCOB Woudenberg bezoekt Koepelkerk

31 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE/WOUDENBERG - Een aantal leden van de PCOB Woudenberg heeft de Koepelkerk in Renswoude bezocht. Gezien het mooie weer deden velen dit per fiets. Zij werden daar rondgeleid door Floor, de koster van deze kerk.

De Koepelkerk is rond 1640 door de heren van Renswoude gebouwd. Aanleiding tot de bouw was het afbranden van een eerder bestaand kapelletje op de plaats waar nu het gemeentehuis staat. Waarschijnlijk was de toenmalige baron, op dat moment voorzitter van de provinciale staten van Utrecht en had belangrijke vrienden tot aan het koningshuis toe.

Bij de nieuwbouw werd de familie Van Reede, de toenmalige bewoners van het kasteel, gesteund met giften van diverse adellijke geslachten, waaronder de oranjes. Dit valt nog op te maken uit de vele wapenschilden welke nu nog in de kerk te vinden zijn. Tot 1920 is deze kerk eigendom gebleven van de bewoners van het kasteel. Inmiddels was dit de familie Baron Taets van Amerongen, die de kerk in 1922 verkochten aan de hervormde kerk voor het symbolische bedrag van 1 gulden.

De Koepelkerk in Renswoude staat in de omgeving vooral bekend om zijn bijzondere vorm en is gebouwd door dezelfde architect die ook het paleis op de Dam heeft ontworpen. In de kerk is het een zuivere kruisvorm met vier even grote zijvleugels.

De hoofdingang bevindt zich aan de achterzijde aan de kant van het kasteel. Het kerkpad bestaat nog steeds uit 3 parallel lopende paden. Het breedste middenpad werd vroeger gebruikt door de kasteelheer en zijn familie. Van de buitenste paden was er een voor het personeel en de andere mocht gebruikt worden door de andere kerkgangers. Boven het bordes bevindt zich het wapenschild van de van Reede familie met een witte olifant. Dit verwijst naar de hoogste Deense orde, die heer Van Reede was verleend als ambassadeur in Denemarken.

advertentie
advertentie