Weinig vertrouwen in oplossing voor Gooswilligen

17 juni 2013 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De Scherpenzeelse politiek heeft er geen enkel vertrouwen in dat er met het verlenen van een vergunning voor een paardenhouderij een einde gaat komen aan de burenruzie op Gooswilligen. Een argwaan die vorige week leek te worden bevestigd door insprekers bij de bespreking van een voorstel hieromtrent door de leden van de commissie Grondgebied.

De bewoners van Gooswilligen 15, 17 en 19 maken elkaar al jarenlang het leven zuur met allerlei bezwaarschriften rond milieuvergunningen, bedrijfsuitbreidingen, woonbestemmingen etc. De plattelandssoap, zoals het zo langzamerhand wel genoemd mag worden, kost de gemeente Scherpenzeel handenvol geld. In de afgelopen jaren is er hierdoor naar schatting al meer dan een ton aan gemeenschapsgeld uitgegeven aan de kosten die verband houden met de (externe begeleiding van de) procedures. Ook voor 2014 voorziet het college in de kadernota weer een kostenpost van 25.000 euro, ondanks het feit dat men tevens een raadsvoorstel heeft gepresenteerd dat een einde moet maken aan alle ellende.

Bedrijfswoning

Centraal in het conflict staat het kippenbedrijf van Lagerwey BV aan Gooswilligen 17. Lagerwey kocht het agrarisch bedrijf en de bijbehorende bedrijfswoning in 1981 van de familie Veldhuizen. Een nabijgelegen tweede bedrijfswoning alsmede een deel van de agrarische grond bleef in eigendom van de familie Veldhuizen. Omdat er echter nooit een planologische splitsing van de grondstukken heeft plaatsgevonden, wordt de grond en bedrijfswoning van de familie Veldhuizen nog steeds als een geheel beschouwd met het naastgelegen bedrijf.

Hoewel de woning op nummer 19 in eerste instantie nog jarenlang bewoond is geweest door een van de oorspronkelijke eigenaren, zijn er na de vererving problemen ontstaan. Lagerwey, die het inmiddels bedrijf flink had uitgebreid, maakte bezwaar tegen de bewoning van nummer 19 door de erven omdat men hierdoor beperkt werd in de bedrijfsuitvoering. De eigenaren van nummer 19 en nummer 15 maakten op hun beurt weer bezwaar tegen de uitbreiding en milieuvergunningen van Lagerwey.

De gemeente Scherpenzeel probeert al jarenlang te bemiddelen in een voor alle partijen aanvaardbare oplossing, maar ziet ondertussen door alle procedures door de bomen het bos niet meer. Op dit moment lopen er volgens wethouder Evert van de Glind nog twintig procedures, waarvan tachtig procent is aangespannen door Lagerwey tegen hun buren en twintig procent door de buren tegen het bedrijf van Lagerwey.

Geen bedenkingen

In het verzoek van de heer Veldhuizen om de grond en de bedrijfswoning van Gooswilligen 19 planologisch af te splitsen van Gooswilligen 17 en toestemming te geven voor de vestiging van een paardenhouderij met bedrijfswoning, ziet het college een uiteindelijke oplossing in het verschiet voor dit al lang lopende conflict. Men stelt de politiek daarom ook voor om hiervoor een verklaring van geen bedenkingen voor de aanvraag van een omgevingsvergunning af te geven.

Bij de beoordeling stelt het college rekening te hebben gehouden met de bedrijvigheid op Gooswilligen 17, waarvoor men in januari 2013 een nieuwe revisievergunning heeft verleend. Volgens het college levert de nieuwe ontwikkeling voor Lagerwey geen nadelen op.

Beperkende factoren

Een mening die overigens niet door Lagerwey wordt gedeeld, zo bleek uit de reactie van hun woordvoerder in de commissievergadering, de heer Lowijs. Hij wees erop dat er door Veldhuizen een bezwaar is ingediend tegen de aan Lagerwey verleende revisievergunning. Bovendien twijfelt Lowijs aan het onderzoek van de gemeente naar beperkende factoren als gevolg van fijn stof en trillinghinder op het goede woon- en leefklimaat in de omgeving. Nu toestemming verlenen voor een paardenhouderij en bewoning van de bedrijfswoning op nummer 19 zou Lagerwey volgens Lowijs in de toekomst wel degelijk in de bedrijfsuitvoering kunnen gaan beperken.

Wethouder Evert van de Glind betoogde dat eventuele beperkingen voor het bedrijf van Lagerwey echter verband houden met de afstand van het bedrijf tot een verzuringsgevoelig bosgebied in het noordoosten, waardoor men het volledig aantal aangevraagde kippen niet mag houden. ,,Daar hebben de voorgestelde ontwikkelingen op nummer 19 niets mee te maken.'' Volgens de wethouder zijn alle met de vergunning verband houdende zaken als fijn stof en trillinghinder door de gemeente afdoende onderzocht. ,,Als wij hiervan niet overtuigd waren geweest, hadden wij het voorstel niet gedaan'', aldus Van de Glind.

Twijfels

De politiek verzuchtte dat wat zij ook zouden besluiten waarschijnlijk altijd weer links of rechts op nieuwe bezwaren zal stuiten. ,,Wat moeten we hier hiermee?'', vroegen de vertegenwoordigers van CU, GBS en DS zich af. Johan Slappendel (CDA) opperde of er misschien ook nog gekeken moet worden naar de mogelijkheid om Gooswilligen 19 te bestempelen als plattelandswoning. ,,Zou dat geen betere oplossing zijn?''

VVD-fractievoorzitter Dijkstra constateerde dat de gemeente tegen haar wil nu al jarenlang betrokken is bij iets dat veel weg heeft van een ordinaire burenruzie en vroeg zich af of een ervaren mediator uiteindelijk de beste oplossing zou zijn. Volgens de wethouder zijn alle vormen van bemiddelingen in de afgelopen jaren al geprobeerd en gestrand. ,,Dit is naar ons idee echt de beste oplossing.''

Maarten Zwankhuizen (SGP) vond het al met al een trieste zaak, waarbij de gemeente zich in elk geval nog maar eens flink achter de oren moet krabben hoe hiermee om te gaan. ,,Ik voorzie voor dit agendapunt van de komende raadsvergadering een lange fractievergadering'' aldus Zwankhuizen.

advertentie
advertentie