Tentoonstelling Imkers Vereniging in de bieb

8 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Een kolbtoestel, een ontzegelvork, dathepijpen en nog veel meer moderne en antieke imker attributen en foto’s zijn tot eind april te bezichtigen in de Openbare Bibliotheek Scherpenzeel.

De tentoonstelling is verzorgd door De Algemene Imkers Vereniging Scherpenzeel-Woudenberg.

De honingbij is onmisbaar in onze voedselvoorziening en heeft ook een grote economische betekenis. Van alle voedselgewassen is een derde deel afhankelijk van bestuiving door insecten. Hiervan nemen honingbijen 80% voor hun rekening. Op wereldschaal komt het landbouwhuisdier de honingbij direct na het rund op nummer 2, in Nederland naar schatting 1 miljard Euro op jaarbasis en bijvoorbeeld in Italië is zij even groot als die van het Fiat concern! Zonder bijen veel minder of slechte, of helemaal geen vruchten, groenten (de teelt van veel groentezaden is zonder bijen niet mogelijk)koffie en chocola (zonder bijen geen cacaobonen).

Ondanks hun grote belang, worden honingbijen in Nederland grotendeels door amateur-imkers gehouden. Hun bijen zorgen, met die van enkele commerciële imkerijen, voor de bestuiving van de Nederlandse boomgaarden en de planten in zaadteelt- bedrijven.

De 41 leden tellende Imkers Vereniging Scherpenzeel-Woudenberg houdt zich onder andere bezig met het delen van kennis over de betekenis van bijen. Ze doet dat onder andere door het geven van lessen over de biologie van bijen op de basisscholen in Scherpenzeel en Woudenberg. Ook geven zij regelmatig lezingen hierover voor boeren, burgers en buitenlui. Voor beginnende imkers zijn er jaarlijks cursussen . Brochures over de vereniging zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek.

advertentie
advertentie