VVD Scherpenzeel op stap naar Kwekerij De Pol

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zoekt de VVD Scherpenzeel contact met bewoners en betrokkenen bij de Scherpenzeelse samenleving. Zaterdag 8 februari gingen Gerrit Dijkstra, Anneke Heemskerk, Berrie van der Heide en Gertjan Schaafsma op bezoek Kwekerij de Pol.

Peter van de Pol kweekt en veredelt sinds 2007 op natuurlijke organische wijze snijrozenbottels en lei-bottelrozen aan de Veenschoterweg 2 in Scherpenzeel en dat is duurzaam en vernieuwend te noemen. Reden voor een bezoek.

Ontstaan kwekerij

Peter: “Mijn vader is aan de landbouwuniversiteit van Wageningen als onderzoeker altijd bezig geweest met snijbloementeelt. Op latere leeftijd is hij zelfstandig geworden en heeft in Overberg een veredelingsbedrijf van bottelrozen opgezet. De rozenonderstammen die hij heeft veredeld gaan de hele wereld over. In 2007 heb ik van het landgoed Scherpenzeel de boerderij gekocht en pacht ik het land waarop ik meer dan 700 soorten rozenbottels heb staan”. We vragen Peter hoe de landbouwsector er voor staat naar zijn idee. Peter: “Wat beter moet is de communicatie. Ik werk nu aan een initiatief om via de TV de consument te laten weten dat groen en duurzaam samen kan gaan. Als daardoor in Amsterdam bij wijze van spreken iemand weer een potje met een slaplantje op het balkon zou zetten, dan hebben we weer een urban gardener (stedelijke tuinier red.) gewonnen”.

Historische grond

We verlaten de koffietafel en de warmte van de houtkachel in de keuken van de boerderij en krijgen een rondleiding over de kwekerij. De boerderij staat op historische grond en Peter weet er veel over te vertellen. Dwars over het terrein loopt onder meer een eeuwenoud pad dat vroeger naar De Lucht en Huigenbosch leidde.

Duurzaam en groen niet op de agenda

We zijn inmiddels al ruime tijd op Veenschoten en de dan komt de onvermijdelijke vraag ‘”Wat vind je van de manier waarop de VVD Scherpenzeel zich heeft geprofileerd?” Peter van de Pol: “Ik mis bij de VVD maar ook andere partijen dat duurzaam en groen niet op de agenda staat.Het bestemmingsplan is helemaal gericht op koeien, kippen en varkens. Landbouw en tuinbouw mag ook maar als je bijvoorbeeld heesters of bomen wilt kweken dan mag dat alleen met toestemming van het college van B & W. Dat vind ik vreemd". We sluiten het bezoek tevreden af. We hebben een bijzondere agrariër leren kennen maar vooral ook een vrijdenkende Scherpenzeelse inwoner die ons aan het denken heeft gezet. Meer weten? Zie scherpenzeel.vvd.nl

advertentie
advertentie