Jongerenraad Scherpenzeel naar College Tour met Mark Rutte

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Woensdag 19 februari jl. gingen Philip van Dijk en Dylan Thesingh van de Jongerenraad Scherpenzeel op uitnodiging van de VVD Scherpenzeel met Anneke Heemskerk richting een College Tour met Mark Rutte op ROC Avantus in Apeldoorn.

Zo’n 300 studenten die een VIP-kaart hadden weten te bemachtigen, verzamelden zich rond het kleine podium met Mark Rutte. De kans om vragen te stellen aan de premier krijg je niet elke dag. De studenten lieten dat dan ook niet aan zich voorbij gaan.

Maar zult u zich afvragen het zijn toch gemeenteraadsverkiezingen? Wat moet Rutte dan in Apeldoorn? Het moet toch over lokale zaken gaan? “Absoluut. Maar er spelen 2 dingen. Ik ben ook de aanvoerder, de voorman van de partij. Ik vind het superleuk om onze mensen in de gemeente te ondersteunen. En het tweede is: er zijn de laatste tijd heel veel taken naar de gemeenten gegaan. Die komen van het landelijke en die gaan naar de gemeenten. Daarom zijn die verkiezingen nu nog belangrijker dan in het verleden”, aldus Rutte.

Joost Hoebink van het Nederlands Debatinstituut legde de premier vervolgens wat persoonlijke en politieke stellingen voor over onder andere de keuze tussen premier van Nederland en zijn eigen talent voor pianospelen, maar ook of Nederland wat meer op New York zou moeten gaan lijken.

Daarna was het de beurt aan de studenten om hun vragen te stellen. Er werden vragen gesteld over o.a. alleenstaande moeders in de bijstand en het volgen van een opleiding, de studiefinanciering en de geweldige kaalslag in de cultuursubsidie. Een jongere confronteerde Rutte met zijn eigen situatie ‘Ik moest stoppen met mijn stukadoorsopleiding, omdat er geen werk voor mij was. Het werk wordt gedaan door goedkope Oost-Europese werknemers die zwaar onderbetaald worden. Wat doet u hieraan?’ Een aantal internationale studenten stelde vragen over het internationaal studeren in Nederland.

De studenten waren enthousiast en scherp, Rutte was soepel en humoristisch. Op de vraag “Als u weer 17 zou zijn, hoe zou u zich voorbereiden op de arbeidsmarkt?”, gaf Rutte de studenten mee “Doe waar je passie ligt, volg je hart en zorg dat je heel goed wordt. Dan krijg je je plek op de arbeidsmarkt.” Kortom, we maakten een unieke debatmiddag mee, vol politiek.

Na afloop was er natuurlijk tijd voor een fotomoment, dat hoefde maar eenmaal gezegd te worden. Alle studenten wilden graag met onze Minister-President op de foto! Maar het was wel dringen.

Anneke Heemskerk, raadscommissielid VVD Scherpenzeel

advertentie
advertentie