Eerste RSW kievitsei gevonden

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Met de vondst van het eerste kievitsei is het beschermingsseizoen van werkgroep Weidevogelbescherming ‘De Kiewiet’ weer aangebroken. Tot eind juni zullen vrijwilligers veel in het buitengebied te vinden zijn. Het eerste kievitsei wordt gezien als de voorbode van de lente!

Op 11 maart vond Gerrit van de Haar (foto) het eerste gespikkelde ei in onze omgeving. Een uur later had ook zijn maat Wim van Ede zijn eerste ei van dit seizoen. Vanaf nu worden alle nesten beschermd voor de komende werkzaamheden. De provincies Utrecht en Gelderland alsmede de RSW gemeenten stimuleren de activiteiten en werkzaamheden van deze werkgroep.

De toestand van de weidevogels is helaas nog niet positief te noemen. De meeste weidevogelsoorten (o.a. kievit, grutto, scholekster, tureluur) hebben het tegenwoordig erg moeilijk. De vogels moeten op weilanden en akkers, die intensief bewerkt worden, hun eieren uitbroeden en hun jongen zien groot te brengen. Daarvoor hebben zij in totaal 8 weken nodig. In die periode kan er van alles misgaan. Nesten worden bijvoorbeeld ondergeploegd, of de jongen worden opgepeuzeld door roofdieren.

Gelukkig zijn er veel boeren, loonwerkers en vrijwilligers die zich het lot van de weidevogels aantrekken. Nesten worden tijdig opgespoord en indien nodig voorzien van markering. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten vervolgens ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk.

Weidevogelbescherming ‘De Kiewiet’ coördineert vanaf 1998 de uitvoering van de vrijwillige weidevogelbescherming in de RSW omgeving. Hierbij lopen 26 vrijwilligers op ruim 60 boerenbedrijven de landerijen af. Jaarlijks worden rond 500 nesten beschermd en gemarkeerd.

Optimale samenwerking met alle belanghebbende leidt tot een goed functionerend weidevogelbeheer. Voor nadere informatie bekijk onze website www.wvbdekiewiet.nl

advertentie
advertentie