Moerbeiboom bij Koetshuis geplant.

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Woensdag 19 maart is bij het Koetshuis aan de Burgemeester Royaardslaan een moerbeiboom geplant. Daarmee is de situatie weer zoals die was toen het Koetshuis rond 1860 werd gebouwd. Na de bouw werden tegen de zuidgevel op symmetrische wijze twee moerbeibomen geplant naast de openslaande deuren die toen de toegang vormden voor rijtuigen en paarden. Een van beide bomen is in de loop der jaren ter ziele gegaan. De andere moerbeiboom siert, ondersteund door een ijzeren beugel en vastgemaakt met een ketting tot op de dag van vandaag de gevel van het Koetshuis. Deze zwarte moerbeiboom staat elke zomer in bloei en draagt nog jaarlijks vrucht. Toen de restauratie van het Koetshuis in 1979 werd voltooid met de bestrating rondom het gebouw, is al rekening gehouden in het straatwerk met de aanplant van een nieuwe moerbeiboom. Het is er nu, vijfendertig jaar later, pas van gekomen.

Op initiatief van Martin Wassen, bestuurslid van de Vereniging Oud-Scherpenzeel, en met medewerking van Kwekerij Bakker uit Scherpenzeel is ter vervanging van het verloren gegane exemplaar een nieuwe moerbeiboom geplant. Deze boom met de naam Morus Alba ‘Fruitless’, bloeit in mei maar draagt geen vrucht. Zo is de oorspronkelijke situatie in ere hersteld. Bij het planten van de boom was de sponsor van de boom, de heer Cees Bakker, namens Kwekerij Bakker aanwezig. Scherpenzeler Johan Lagerweij heeft met zorg een restant van de toentertijd gesneuvelde boom bewaard, waarvan hij een handvat voor een wandelstok heeft gemaakt, die hij deze middag bij zich had.

Voorafgaand aan het planten van de boom werden de aanwezigen uitgenodigd voor een kopje koffie in het Koetshuis, waar Verenging Oud-Scherpenzeel is gehuisvest. Daar werd de wens uitgesproken dat de nieuwe moerbeiboom ook zo oud mag worden als het nog levende exemplaar dat al meer dan anderhalve eeuw de zuidgevel van het monumentale pand verfraaid. Vereniging Oud-Scherpenzeel zal de boom koesteren en verzorgen.

advertentie
advertentie