Tentoonstelling tassen in de bibliotheek

8 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In de Openbare Bibliotheek Scherpenzeel zijn tot eind mei allerlei tassen en accessoires te bewonderen. Deze lederen en stoffen voorwerpen zijn gemaakt door Mariet Bouwmeester-Van Dijk uit Scherpenzeel.

Mariet vertelt enthousiast over haar hobby: “Wat is er leuker dan een mooie, zelfgemaakte tas? Tassen maken is een ambacht waar veel bij komt kijken, maar heb je eenmaal de smaak te pakken en heb je de handigheid onder de knie, dan gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open. “

Mariet’s man is woninginrichter en meubelstoffeerder en hij hield nog wel eens een stukje leer of vloerbedekking over na een klusje. Zo is zij begonnen met het verwerken van kleine stukjes leer. Alle restanten kwamen altijd van pas en heeft ze leren verwerken tot armbanden, riemen, tassen, toilettassen of telefoontasjes. Met behulp van bijvoorbeeld wat gordijnringen waren stukjes leer al gauw omgetoverd tot riem. Daarnaast is Mariet grotere stukken leer gaan kopen op internet of op de markt. Daar had zij een grote keus uit kleur en materialen. Dat er zoveel verschillende soorten en kleuren leer zijn was haar een paar jaar geleden nog niet bekend. Zelfs van restanten vloerbedekking heeft Mariet tassen gemaakt.

Naast het gebruik van leer is de Scherpenzeelse ook gaan experimenteren met stropdassen. Mariet kwam een keer bij de kringloopwinkel een tas vol stropdassen tegen en is daar mee aan de slag gegaan. Ze heeft er eerst wel een paar verknipt maar uiteindelijk werd het tassen. Soms zo lelijk dat ze van lelijkheid weer mooi en uniek werden.

Mariet: “Het is een uit de hand gelopen hobby. Leer bewerken, gaatjes in het leer stansen en dan aan elkaar haken is een leuke bezigheid en is een moment om even lekker mijn hoofd leeg te maken. De kinderen zijn ook al heel vaak aan het mee knutselen en hebben de zogenaamde uilen-telefoontasjes gemaakt die ook te zien zijn in de bibliotheek. Zo zie je maar het is een hobby voor iedereen van alle leeftijden. Allerlei materialen kan ik altijd gebruiken zoals koeienvellen en geitenhuiden. Ook stropdassen en leer. Vaak heb ik leer gebruikt van jassen of stoelen die niet meer gebruikt werden. Het leer sneed ik dan in stukken en bewerkte in weer tot een tas. Ook zelf van wol sjaals gevild en uiteindelijk dat ook als klep van een tas gebruikt. Zo zie je maar…waardeloos materiaal bestaat niet!”

advertentie
advertentie