Mei 1940: een film met de Grebbelinie als decor

17 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Op dinsdag 6 mei om 19.30 uur wordt de film ‘Mei 1940’ vertoond in Kulturhus de Breehoek in Scherpenzeel. Deze oorlogsfilm is een afstudeerfilm, met als decor de Grebbelinie. De film is gemaakt voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, lichting 2013.

De film ‘Mei 1940’ wordt ingeleid door de heer W.F. Vos van de Stichting Grebbelinie in het Vizier. De heer Vos is nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen van deze film.

Daarna wordt de 20-minuten durende film vertoond. ‘Mei 1940’ is geen oorlogsfilm met de bekende thema’s als heroïek en geweld, maar een film waarin de nadruk ligt op het onderlinge onbegrip. Het is mei 1940. Duitse vliegtuigen scheren boven het Hollandse landschap. Nederlandse soldaten haasten zich naar hun stellingen. De duisters zullen weldra voor de linie staan. ‘Tot de laatste man en de laatste kogel’, luidt het bevel. Dagen verstrijken. Het oorlogsgeweld is hoorbaar, voelbaar, maar geen Duitser komt in zicht. Onderling lopen de spanningen op …. Wat doen vijf dagen verveling, spanning, angst, slapeloosheid en een strakke hiërarchie met een mens?

Na de film wordt de making-off vertoond en is er gelegenheid tot napraten.

De toegang is gratis. Graag van tevoren aanmelden bij de Openbare Bibliotheek Scherpenzeel, tel. 033-2773107 of info@bibliotheekscherpenzeel.

advertentie
advertentie