Dikke vrouwen, de keuze van Marie-José

5 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De Wereldwinkel Woudenberg-Maarn wordt volledig door vrijwilligers bemand. Deze medewerkers, die daarnaast vaak ook nog ander vrijwilligerswerk doen, hebben zo hun eigen voorkeur voor een product van de Wereldwinkel en brengen dat graag onder uw aandacht.

Marie-José Reijenga staat 1 keer per week in de winkel en verzorgt daarnaast samen met anderen de inkoop. Bij het inkopen komt tevens het prijzen van de artikelen en het invoeren daarvan in de kassa. Zij kiest voor de ‘dikke vrouwen’ van importeur Amandla. De dikke vrouwen zijn beelden van serpentijn, gemaakt door kunstenaars uit Zimbabwe. Marie-José kiest hiervoor omdat het een kunstwerk is dat mooi is gemaakt en met liefde voor het vak en daarbij voor weinig geld. Bij het beeld zit een kaartje met informatie over de kunstenaar en informatie over onderhoud van de beelden.

De beelden worden gemaakt van serpentijn, een steensoort die in Zimbabwe op diverse locaties dicht aan de oppervlakte ligt. Het gesteente heeft prachtige kleuren en patronen en door de creativiteit van de kunstenaars ontstaan er unieke beelden. Nadat de beelden hun vorm hebben gekregen worden ze helemaal glad geschuurd met 8 gradaties schuurpapier. Een werk dat meestal door de vrouwen wordt gedaan. Daarna wordt het beeld verwarmd en met was behandeld waardoor de diepe intense kleur ontstaat. De doelstelling van de importeur Amandla is om een bijdrage te leveren aan vermindering van armoede middels eerlijke handel. Wat begonnen is door een gepensioneerd echtpaar dat een koffer beelden uit Afrika meenam en die in Nederland verkocht, is uitgegroeid tot een fairtrade bedrijf dat enkele containers per jaar importeert. Inmiddels zijn er diverse kunstenaars in Zimbabwe die dank zij Amandla hun gezinnen kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen sturen. Meer over Amandla, de achtergronden, workshops en de kunstenaars, is te vinden op www.amandla-fairtrade.nl.

advertentie
advertentie