Sinterklaas in Polen

9 juni 2014 om 00:00 Ondernemend

In Slawanitzca, waar de grensrivier “Bug" Polen van Wit- Rusland scheidt, is een presentatie over Sinterklaas voor een internationaal gezelschap gegeven. Dat gebeurde in het kader van het EU project “Living Heritage" oftewel Levend Verleden. Rolf Dirks, namens PCT uit Scherpenzeel, lichtte de rol toe van Sinterklaas in de Nederlandse samenleving aan deelnemers uit Polen, Letland, Nederland, Italië en Malta.

In de zestiende eeuw zal er ook wel het een en ander vertelt zijn over Saint Nicolaas en werd zijn verjaardag daar ook gevierd want in en rondom Slawanitzca vestigden zich Nederlanders in deze streek. Misschien wel uit Scherpenzeel of Renswoude.

De oude boerderij op een terp met de kop naar de rivier de Bug toe is een zwijgende getuige van deze Nederlandse settlers van weleer. Hun lot werd bezegeld tijdens de tweede wereldoorlog door nazi´s en communisten. Een paar nazaten overleefden en een van hen heeft een klein museum gesticht waar allerhand materialen, foto´s, oorkonden en tekeningen te zien zijn. In het boek van Bart Rijs, Het Hemels vaderland (isbn 9045010356), wordt een boeiend verhaal vertelt over deze “ketterse" Nederlandse kolonisten in Polen.

Tijdens de bijeenkomst in Polen werd gedemonstreerd hoe je een typisch Poolse “sparrencake" maakt voor een bruiloftspartij. Zo´n cake wordt eigenlijk gemaakt van een soort pannenkoekendeeg. Het is een langdurig karweitje in een soort oventje dat er speciaal voor gemaakt is. Als het vuur in het oventje voldoende gloeit, wordt laag voor laag het deeg op het ronddraaiend spit gegoten.

Daarnaast werd het gezelschap verrast door Woudgeesten die drie dagen per jaar in december de streek onveilig maken.

Het idee is het meisje van hun dromen te kidnappen of ze dat nu wil of niet. De meeste meisjes op huwbare leeftijd blijven dan ook maar lekker thuis als het Woudgeestentijd is in de streek rondom het dorp Slawatzcynca.

Het doel van het “Living Heritage" project is nog bestaande oude gebruiken en gewoontes te laten zien uit diverse EU landen. Uiteindelijk wordt een Europese kalender ontwikkeld die de diverse lokale historische evenementen aangeeft.

De volgende bijeenkomst van het project word gehouden in Letland, in Balvi.

Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan dit project kunt u zich wenden tot PCT, www.pct-holland.nl, tel. 033-2770536.

advertentie
advertentie