Expositie Tyvec in de bibliotheek

10 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Tot eind juli is er een mooie expositie van kunstwerken, gemaakt van Tyvec, te bewonderen in de Bibliotheek Scherpenzeel. De kunstwerken zijn gemaakt door de Scherpenzeelse Nelleke Wentzel.

Nelleke vertelt enthousiast over het ontstaan van haar hobby: "Al heel jong was ik geïnteresseerd in textiel. Waarschijnlijk niet zo gek als je moeder al op jonge leeftijd haar coupeusediploma had en ook altijd bezig was met het naaien van kleding. Zij heeft ook mijn trouwjurk gemaakt, die ik graag op een bepaalde manier wilde hebben! En mijn vader kon heel mooi kon borduren!"

Nelleke heeft allerlei cursussen gevolgd op textielgebied, zoals het naaien van kleding voor kinderen en kostuums voor acteurs. Vervolgens kreeg ze de kans om zich aan te sluiten bij ‘Veelzijdig collectief'. Dit is een groep textielkunstenaars, onder leiding van Iny Hummelink, die zich op een heel breed vlak bezig houden met textiel.

De techniek vilten wordt in deze groep gecombineerd met schilderen, laag op laag, met keramiek, sieraden, doorstikken, kant, draadjes, zijde en tyvec. Tyvec heeft veel mogelijkheden: het kan geverfd worden en door verhitting worden de kleuren donkerder. Ook is het mogelijk om het te marmeren, te stempelen, monoprinten of te beplakken met organza, vouwen en/of vouwritmes maken, draden maken, spinnen of repen vlechten enz.

Nelleke laat zich inspireren door de landelijke stichting ‘Textiel Plus'. Zo merkte Nelleke dat het werken met textiel veel breder is dan alleen het maken van kleding. Als groep exposeren ze met het werk op mooie locaties, zoals bij de Ruïne van Brederode. Het thema hiervan was "levende stenen". Het werkstuk ligt in de vitrine de bibliotheek. Dit is een werkstuk van tyvec, vilt, organza en vrij borduren met de naaimachine. De laatste expositie is in het tegelmuseum te Otterlo, waar een tegeltableau van organza met tyvec hangt.

De expositie is te bewonderen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

advertentie
advertentie