Scherpenzeel experimenteert met adoptie rotondes

8 juli 2014 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL - Het onderhoud van openbaar groen pleegt jaarlijks een behoorlijke aanslag op de gemeentelijke portemonnee. Om kosten te besparen heeft het nieuwe college kenbaar heeft gemaakt te willen gaan experimenteren met het adopteren van rotondes door bedrijven of instellingen.

Het laten adopteren van rotondes is inmiddels bij veel gemeenten een populaire oplossing om kosten te besparen en toch de kwaliteit van de groenvoorziening op peil te houden of te verbeteren. De adoptie houdt in dat het bedrijf de inrichting en het (groen)onderhoud van de ronde voor een bepaald aantal jaren voor zijn rekening neemt.

Als tegenprestatie mag het bedrijf reclame voeren op de rotonde, bijvoorbeeld door het plaatsen van een bord. Rotondes zijn interessant voor bedrijven en instellingen omdat er veel mensen langskomen; een prachtig punt voor reclame dus. Met name hoveniersbedrijven zijn hierin vaak erg geïnteresseerd omdat zij er hun vaardigheden kunnen tonen.

Omliggende plaatsen zoals Amersfoort, Barneveld en Nijkerk maken al veel langer gebruik van deze mogelijkheid om de inrichting en het onderhoud van hun vaak sober en eenvoudig ingerichte verkeerspleinen uit te besteden. Dit helpt vaak mee om de openbare ruimte afwisselender, verzorgder en mooier te maken. Soms ontstaan er op de middencirkels zelfs ware kunstwerkjes inclusief hekjes, poortjes, nepkoeien of kunstkippen.

Gemeenten stellen overigens wel regels aan hoogte, begroeiing en mate van reclame-uitingen. Het ontwerp moet ook rekening houden met de verkeersveiligheid.

Volgens gemeentevoorlichter Marije Bangma gaat het bij de Scherpenzeelse plannen om twee rotondes en wel aan de Markstraat (voor De Breehoek) en de Stationsstraat (ter hoogte van de Burg. Roëlllaan. De rotondes aan de Rondweg zijn net als de weg eigendom van de provincie Gelderland.

Op dit moment wordt er volgens Bangma druk gewerkt aan een nadere uitwerking van de plannen om de rotondes ter adoptie aan te bieden. Zij schat in dat de gemeente na de zomervakantie de boer op gaat om gegadigden voor de inrichting en het onderhoud van de rotondes te vinden. Op voorhand lijkt de rotonde aan de Stationsweg de meeste ruimte te bieden aan bedrijven om zich creatief te kunnen gaan uitleven. De inrichtingscontouren van de rotonde bij De Breehoek liggen namelijk al grotendeels vast omdat er reeds een kunstwerk op staat. De grond om het kunstwerk ligt verder overigens nog helemaal braak. Het lijkt aannemelijk dat de gemeente voorlopig zal afzien van elke vorm van beplanting in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond een mogelijke adoptie.

advertentie
advertentie