Nieuwe inrichting deel Lunterse Beek

5 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Een deel van de Lunterse Beek wordt opnieuw ingericht. Het water in de beek gaat beter stromen en er komt meer variatie in de stroming, plantengroei en diersoorten. Vissen zoals de riviergrondel en de winde kunnen binnenkort de stuw bij de Groeperkade passeren. Waterschap Vallei en Veluwe werkt aan voldoende en schoon water en start op 8 september met het herstel van de beek. Eind 2014 is het werk klaar.

De Lunterse Beek ligt ten westen van Lunteren en stroomt bij Scherpenzeel uit in het Valleikanaal. Het gedeelte op het Landgoed Klein Wolfswinkel en Landgoed Engelaar, ten zuiden van de N224 bij Renswoude, wordt vernieuwd. De herinrichting bestaat uit meerdere maatregelen.

Nieuwe beek

Zo legt het waterschap naast de oude beek, over een lengte van 1,8 kilometer door de Grebbelinie heen, een nieuwe beek aan. Hierdoor ontstaat meer stroming in het water en vormt de stuw bij de Groeperkade geen hindernis meer voor vissen. Het waterschap verbindt ook oude bochten met de beek. Tussen de oude en nieuwe beek komt een bouwwerk dat water bij piekafvoeren verdeelt. De aanleg van een overstromingsvlakte zorgt ervoor dat water bij grote afvoer meer ruimte krijgt en wordt afgeremd door bochten en begroeiing.

Gevolgen

De maatregelen hebben geen nadelige gevolgen voor de grondwaterstand in omringende landbouwpercelen en de nabije omgeving. Dat komt omdat de functie van de stuw bij de Groeperkade intact blijft. De leefkwaliteit van vogels, zoals de kievit en de karekiet en planten zoals de lisdodde en de egelskop, gaat in en rond de beek omhoog. Elsen, eiken, berken en wilgen worden nieuw geplant.

Samenwerking en kosten

Waterschap Vallei en Veluwe werkt bij de herinrichting van de Lunterse Beek samen met de provincie Utrecht, de gemeente Renswoude, Stichting Grebbelinie, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, landgoedeigenaren en pachters. De kosten van het werk bedragen € 700.000,-. De provincie Utrecht subsidieert hiervan € 525.000,-. In de afgelopen jaren richtte het waterschap al andere delen van de Lunterse Beek natuurlijk in. Dat was bij Fort Daatselaar en ten noorden van de bebouwde kom van Renswoude.

advertentie
advertentie