Familie omgekomen oorlogsvlieger bezoekt na 70 jaar begraafplaats.

19 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In 1944 kwam bij Woudenberg een Engels Typhoon jachtvliegtuig neer. Het toestel was geraakt door luchtafweergeschut tijdens een luchtaanval op een Duits hoofdkwartier in Hoevelaken.

De vlieger die daarbij omkwam, was de toen 23-jarige Nieuw Zeelander Mate Alexander Milich. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat het toestel neerkwam en Milich werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Woudenberg.

Na jarenlang onderzoek naar de crash door luchtoorlog onderzoekers Wim van de Burgt en Bert van Beek wisten zij contact te leggen met de familie van de omgekomen vlieger. Zij ontvingen de familie Milich, die voor een rondreis in Europa zijn, en hebben de familie op de begraafplaats uitgebreid op de hoogte gebracht van wat er toen gebeurd is.

De familie Milich, van oorsprong Maori's, hebben op Dinsdag 17 september een bezoek kunnen brengen aan het graf van hun oom, een lang gekoesterde wens van neef Clem Milich, die niet verwacht had dit moment ooit nog mee te mogen maken.

Na een korte ceremonie heeft de familie bloemen en poppy's op het graf gelegd. Tenslotte werd nog een bezoek gebracht aan de omgeving waar het toestel neerkwam. De familie is verheugd en dankbaar voor het goede staat van onderhoud van het graf door de gemeente Woudenberg.

Naast de omgekomen vlieger Milich ligt nog een geallieerde vlieger begraven, Leanard Arthur Unwin. Hij kwam om tijdens een aanval op een convooi in Woudenberg in 1944.

advertentie
advertentie