Afbeelding
Foto: Elly de Gooijer

Informatieavond over Dorpspark

30 september 2014 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL - Landgoed Scherpenzeel en Geldersch Landschap & Kasteelen werken samen aan park Scherpenzeel. Tijdens een uitwisselingsavond op dinsdag 7 oktober in Huis Scherpenzeel willen zij belangstellenden graag informeren over het lopend beheer en het groot onderhoud, dat binnenkort gaat worden uitgevoerd. Daarnaast wil men graag met de bezoekers van gedachten wisselen over een toekomstvisie voor het hele park. Tussen 19.00 en 21.00 staat de koffie op Huis Scherpenzeel klaar en kan iedereen vrij inlopen.

Het park rondom Huis Scherpenzeel en het aansluitende gedeelte van het landgoed dat in het verlengde ligt wordt, als het aan Landgoed Scherpenzeel en Gelders Landschap & Kasteelen ligt, door een gezamenlijke inspanning in oude luister hersteld. In vroeger dagen bestond er landschappelijk gezien een duidelijke relatie tussen het Huis en de Koepel bij de Lunterse Beek. De Koepel, die nu in gebruik is als woonhuis maar waar de bewoners van Huis Scherpenzeel in vroeger dagen thee gingen drinken, is gebouwd in dezelfde neogotische stijl als het hoofdgebouw, het koetshuis en de in 1960 afgebroken oranjerie. Landgoed Scherpenzeel wil samen met Gelders Landschap & Kasteelen die stilistische eenheid weer terug gaan brengen in het landschap. Zij baseren zich hierbij op de oude ontwerpen van de tuin- en parkaanleg, waarbij het Waterschap ook de loop van de Lunterse Beek door het bos wil gaan herstellen.

Beide partijen zijn enthousiast over de plannen, waardoor er in het hart van het dorp Scherpenzeel een uniek Dorpspark moet gaan ontstaan. Ook de provincie Gelderland heeft hiervoor financiële steun toegezegd.

Wie meer wil weten over de onderhoudswerkzaamheden en het plan om verdwenen parkgezichten en -elementen terug te brengen in het landschap moet zeker op 7 oktober een kijkje komen nemen in Huis Scherpenzeel. Daar kan onder meer kennis worden genomen van een cultuurhistorisch onderzoek dat de stichting In Arcadia heeft gedaan naar hoe de parkaanleg rond Huis Scherpenzeel door de eeuwen heen tot stand is gekomen. Dit onderzoek vormt de basis voor het nieuwe plan. Waterschap is aanwezig om meer te vertellen over hun programma om de meander in het bosgedeelte van het park weer te herstellen, waardoor ook het water van de Lunterse Beek schoner moet gaan worden.

Inbreng van bezoekers op punten als ' Wat is mooi en mag zo blijven of versterkt worden?' of 'Wat zijn knelpunten of gemiste kansen in het gebied?', wordt bijzonder op prijs gesteld. Ook wensen en ideeën voor het nieuwe Dorpspark van omwonenden en andere belangstellenden zijn op deze avond meer dan welkom. Naast vertegenwoordigers van onder meer Landgoed Scherpenzeel, Geldersch Landschap & Kasteelen, Waterschap en de gemeente zijn op deze avond ook landschapsarchitecten Ank Bleeker en Anneke Nauta aanwezig. Zij kunnen uitleg geven en willen wensen en ideeën verzamelen om deze, indien mogelijk, in een nog op te stellen 'masterplan' voor het dorpspark te kunnen verwerken.

Landgoed Scherpenzeel en Gelders Landschap & Kasteelen hopen op veel belangstelling voor deze uitwisselingsavond op dinsdag 7 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur (vrije inloop) in Huis Scherpenzeel aan de Burgemeester Royaardslaan 1.

advertentie
advertentie