Tot tien tellen tijdens opvoedingsweek

30 september 2014 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - ,,Het zorgen voor kinderen is een taak waar je vaak niet voor geleerd hebt, maar waar je ineens voor staat. Een taak, die bestaat uit plezier maken en doorzetten, uit geluk en stress, uit genieten en geduld. En zeker uit soms tot tien tellen om even rustig na te denken en de juiste keuze te maken of niet te ontploffen."

Dat zegt Miriam Elfrink van het Centrum van Jeugd en Gezin Scherpenzeel. Het CJG verzorgt volgende week tijdens de Week van de Opvoeding diverse activiteiten. Thema is dit jaar: 'Ik tel tot tien.' ,,Je kunt als ouder niet meer doen dan je uiterste best, maar soms heb je wel eens behoefte aan een steuntje in de rug of een luisterend oor en de mogelijkheid om vragen te stellen aan een deskundige. Die mogelijkheid bieden wij tijdens de Week van de Opvoeding. In de praktijk zien wij dat het werkt. Vorig jaar is op verzoek van ouders met bijzondere kinderen een avond georganiseerd. Dat werd als zo positief ervaren dat de groep besloot om met elkaar verder te gaan en iedere twee maanden bij elkaar te komen. Dit jaar organiseert de groep een informatieavond."

Heel bewust is gekozen om niet alle activiteiten te organiseren in één week. ,,Vorig jaar gaven ouders namelijk aan meerdere activiteiten te willen volgen, maar niet meerdere keren in de week weg te kunnen. De avond voor ouders van bijzondere kinderen is dan ook pas op 5 november van 19.30 uur tot 21.30 uur bij Het Foort. Onder begeleiding van Constanja de Vries vertellen enkele ouders wat hen helpt of heeft geholpen bij de opvoeding van hun bijzondere kinderen.

De koffieochtend voor ouders met jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar wordt ook opnieuw gehouden. De ochtenden worden georganiseerd door twee moeders, Perla Pahad en Lenie van Woudenberg. De eerste bijeenkomst is op 17 oktober van 9.30 tot 11.00 uur in Het Foort en start feestelijk met het samen met de kinderen versieren van muffins.

Voor ouders van pubers zijn er dit jaar twee programmaonderdelen. Allereerst de pubercursus op woensdag 1 en 15 oktober in Het Foort van 19.30 tot 21.30 uur. Over de veranderingen die een kind ondergaat in de pubertijd en het effect daarvan op het gedrag gaat de eerste avond. Tijdens de tweede avond komt de opvoeding en hoe contact te houden aan bod. De avonden zijn geschikt voor jonge puberouders met kinderen vanaf groep 8 tot een jaar of 15.

Op 8 oktober geeft Jongerenwerker Daam van Capellen van 19.30 tot 20.30 uur in Het Foort een cursus omgaan met sociale media. Hij geeft tips en handvatten hoe ouders afspraken kunnen maken over het omgaan met sociale media en bespreekt de gevaren op het internet.

Dat geldt ook voor de Theatervoorstelling BINT op 7 oktober over ADHD.

advertentie
advertentie