Griepvaccinatie Scherpenzeel aanvullende informatie

9 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Risicogroepen

De griepprik is bedoeld voor de volgende risicogroepen:

• iedereen van 60 jaar en ouder;

• mensen met een langdurige hart- of vaatziekte;

• mensen met een langdurige longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD);

• mensen met diabetes mellitus (suikerziekte);

• mensen met een nierziekte;

• mensen met weinig weerstand door een ziekte of een medische behandeling (bijvoorbeeld mensen met kanker die een chemokuur krijgen): hun lichaam is kwetsbaar, waardoor de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn.

Bent u zwanger en hoort u bij een van deze groepen? Ook dan kunt u de griepprik krijgen.

De praktijkassistente kan u vertellen of u bij een risicogroep hoort. Als u in een risicogroep zit, ontvangt u in het najaar een uitnodiging voor de griepprik. U krijgt de griepprik dan gratis.

Griepprik als u in de zorg werkt

Werkt u in de zorg en heeft u direct contact met mensen uit de risicogroepen? Dan is het advies om ook de griepprik te halen. Na de griepprik is de kans kleiner dat u het griepvirus op patiënten overdraagt. Informeer bij uw werkgever hoe u de griepprik kunt krijgen en of uw werkgever deze vergoedt

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. In de griepprik zit een vloeistof met daarin kleine stukjes van verschillende soorten dode griepvirussen. Die stukjes zijn onschadelijk. Na de griepprik gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. Als u na deze twee weken besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen het griepvirus onschadelijk maken. Deze afweerstoffen zorgen er dus voor dat u niet ziek wordt van het virus.

Waarom elk jaar een nieuwe prik?

De griepprik biedt meestal ongeveer een half jaar tot een jaar bescherming. De griepprik van vorig jaar kan dus uitgewerkt zijn. Als u in een risicogroep zit, is het daarom belangrijk om elk jaar de griepprik te halen. Bovendien verandert het griepvirus regelmatig. In de griepprik zitten dan ook elk jaar andere virusdeeltjes. Ook daarom is het belangrijk om elk jaar een nieuwe griepprik te halen.

Deskundigen hebben voorspeld welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. Daarom zitten er dit jaar virusdeeltjes van die griepvirussen in de griepprik. De griepprik beschermt u dus tegen de meest voorkomende griepvirussen. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft.

EINDE PERSBERICHT

advertentie
advertentie