Raad stelt begroting ongewijzigd vast

4 november 2014 om 00:00 Nieuws

DS-fractievoorzitter Ad van Es had, net als GBS en VVD, graag gezien dat de taakstellende bezuinigingsopdracht voor de Stichting Ouderen Scherpenzeel (SOS) uit de begroting werd geschrapt. Hij diende hiervoor dan ook namens de drie oppositiepartijen een amendement in.

SCHERPENZEEL - De gemeenteraad heeft donderdag de programmabegroting 2015-2018 vastgesteld. Hoewel er naar aanleiding van een aantal politieke discussiepunten wel wat amendementen en moties werden ingediend, leidde dit nauwelijks tot wijzigingen in het beleid.

Van Es liet weten in principe geen tegenstander te zijn van bezuinigingen op het ouderenwerk, maar vond het op voorhand inplannen van een korting van € 25.000,- op dit moment te ver gaan. Van Es wees erop dat de SOS, vanwege alle veranderingen in de zorg, in de nieuwe participatiemaatschappij een belangrijke signalerende rol kan vervullen. In plaats van een bepaald bedrag aan bezuiniging op te leggen vond hij het dan ook beter om eerst samen met de SOS te kijken naar wat er haalbaar en wenselijk is.

Volgens wethouder Vreeswijk hebben er inmiddels goede gesprekken met het SOS-bestuur plaatsgevonden en is de organisatie al druk bezig met een plan hoe men de bezuiniging denkt te kunnen gaan opvangen. De wethouder leek daarbij trouwens wel een beetje een slag om de arm te houden of die € 25.000,- ook daadwerkelijk zal worden gehaald.

Vreeswijk wilde er in elk geval wel naar gaan streven. Coalitiepartijen CDA, CU en SGP zeiden voldoende vertrouwen in de wethouder te hebben om hem dit spoor te laten volgen en onthielden dan ook hun steun aan het amendement van de oppositiepartijen. GBS-fractievoorzitter Brons reageerde hierop, net als de andere indieners, zeer teleurgesteld. ,,Eigenlijk is deze korting, net na de viering van 40-jaar SOS, een schandalig cadeautje'', aldus Brons. De GBS-voorman plaatste verder ook vraagtekens bij de door de wethouder genoemde 'goede gesprekken'. ,,Ik heb namelijk anders vernomen van het SOS-bestuur'', aldus Brons.

Ook twee andere amendementen van de oppositie werden door de coalitiepartijen naar de prullenmand verwezen. VVD-voorman Gerrit Dijkstra kreeg van de coalitiepartijen geen draagvlak voor zijn voorstel om wat meer ruimte in de begroting te creëren door de kosten van het groenonderhoud op de begraafplaatsen niet slechts voor de helft maar volledig toe te rekenen aan de kosten van begraven.

Ook zou er volgens het amendement gestreefd moeten worden naar een hogere kostendekkendheid van de tarieven begraafrechten. ,,Het begraven op de begraafplaatsen in Scherpenzeel kost de gemeenschap vanaf 2015 minimaal € 50.000,- per jaar'', constateerde Dijkstra. ,,Ik vind dat niet kunnen.''

De coalitiepartijen waren ook tegen het amendement van GBS en VVD om, in de periode van deze programmabegroting 2015-2018, niet over te gaan tot verkoop van twee gemeentelijke woningen. Het college had in de programmabegroting opgenomen in te willen zetten op de verkoop van de ambtswoning en een huis aan de Willaerlaan. Brons vroeg zich af waarom de panden, die op dit moment huur opleveren, in een tijd waarin de woningmarkt niet gunstig is verkocht gaan worden. Volgens de GBS-voorman zou de gemeente zichzelf met de opbrengst daarvan waarschijnlijk tekort doen.

CDA-voorman Johan Slappendel zei een heel eind mee te kunnen gaan in de argumentatie van Brons, maar vond een duidelijke blokkade op verkoop in de komende drie jaar te ver gaan. Wel diende hij een motie in waarin het college werd opgedragen 'de woningen op een zodanig moment in de markt te zetten dat naar verwachting een zo optimaal mogelijke opbrengst kan worden gerealiseerd'. Deze motie werd aangenomen met steun van coalitiepartijen SGP en CU alsmede de fractie van DS.

De raad stemde ook nog in met een motie van GBS waarin het college dringend werd verzocht actie te ondernemen ten aanzien van de overschrijdingen van de aanrijdtijden van de hulpdiensten. Daarbij zou volgens Henk Brons ook nadrukkelijk gekeken moeten worden naar provinciegrensoverschrijdende samenwerking, zodat de ambulancepost in Woudenberg ook voor Scherpenzeelse noodgevallen kan worden ingezet.

Een andere GBS-motie, die was bedoeld om zeker te stellen dat de op handen zijnde grote investeringen voor nieuwbouw of verbouw van de plaatselijke basisscholen ter bespreking aan de gemeenteraad worden voorgelegd, haalde het daarentegen weer niet. Hoewel wethouder Vreeswijk al had laten weten er geen kwaad in te zien om deze motie eventueel over te nemen, stemden coalitiepartijen CDA, SGP en CU het voorstel niettemin weg.

Tenslotte behaalde VVD-voorman Gerrit Dijkstra nog een klein succesje met zijn motie om de programmabegroting in de toekomst wat compacter te presenteren. In het streven naar minder pagina's tekst kon de gemeenteraad zich unaniem vinden.

advertentie
advertentie