Straatverlichting niks waard

4 november 2014 om 00:00 Nieuws

Volgens het college is er een grote achterstand in de vervanging van de openbare verlichting. Voor een deel van de lichtmasten is vervanging urgent vanwege veiligheidsrisico's, onderhoudskosten en energieverbruik. Temporiseren van de vervanging hiervan is naar de mening van het college dan ook niet verantwoord. Een ander deel van de verlichting hoeft niet direct vernieuwd te worden maar nadert het einde van de levensduur. Deze wil men, wanneer de noodzaak hiertoe is, geleidelijk vervangen.

SCHERPENZEEL - De openbare verlichting in Scherpenzeel blijkt voor een groot deel over zijn maximale technische levensduur heen te zijn. Om vervanging te kunnen bekostigen moet structureel € 62.300,- per jaar worden bij geplust. Dat is € 30.000,- meer dan het bedrag dat eerder dit jaar in de Kadernota werd aangekondigd.

Uit de discussie in de begrotingsraad was op te merken dat de gemeente zich in het verleden nooit erg intensief bezig heeft gehouden met de vervanging van lichtmasten omdat men daarvan geen eigenaar was. In januari 2013 is er echter een overeenkomst aangegaan met het bedrijf Ziut waarbij de gemeente alle 1700 lichtmasten (om niet) in eigendom heeft gekregen. Voor het servicecontract met Ziut betaalt de gemeente jaarlijks circa € 44.000,- tot € 48.000,- aan Ziut, inclusief de (variabele) kosten voor reparaties, zoals het vervangen van lampen of het herstellen van schade.  Vervanging van de lichtmasten moet de gemeente als eigenaar bekostigen uit de nu veel te krap gebleken reserve lichtmasten.

De politiek leek zich enigszins gelicht te voelen met het 'cadeautje' van ruim 1700 afgeschreven of aan de datum komende lantaarnpalen van Ziut. Hoewel het er in de aanloop naar de begrotingsvergadering aanvankelijk op leek dat men zich neer zou leggen bij het onvermijdelijke, had CDA-fractievoorzitter Johan Slappendel, mede namens SGP en CU, toch een amendement in petto. Met het oog op de inmiddels openbaar gemaakte tweede tussentijdse financiële rapportage over het lopende begrotingsjaar, die plotseling een tekort van 4 ton laat zien, wilden de coalitiepartijen toch een beetje op de rem gaan staan bij de reserve lichtmasten. Voorgesteld werd om een bezuiniging van € 20.000,- door te voeren door de structurele extra toevoeging van € 30.000,- (alleen voor het jaar 2015) te beperken tot € 10.000,-. Een raadsmeerderheid stemde hiermee in. De VVD onthield, evenals GBS, hun steun aan het amendement. Voorman Gerrit Dijkstra verwees hierbij naar zijn eerdere poging om de stortingen in de reserve lichtmasten te beperken, maar daarbij nul op het rekest had gekregen omdat de veiligheid in het geding zou kunnen komen. Nu de coalitiepartijen dit argument plotseling niet meer belangrijk leken te vinden, hield de VVD-er zijn poot stijf. ,,Ik neem niet voor mijn rekening dat iemand plotseling een lichtmast op z'n kop krijgt.'' 

advertentie
advertentie