Cameratoezicht bij scholen

11 november 2014 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL - Om vernielingen aan schoolgebouwen tegen te gaan wil de gemeente cameratoezicht rond schoolterreinen gaan invoeren. Naast de preventieve werking die ervan uitgaat kunnen de camera's ook behulpzaam zijn bij eventuele opsporing.

Bij de schoolgebouwen in Scherpenzeel is in de afgelopen jaren regelmatig sprake geweest van ernstige vernielingen. Naast andere vormen van vandalisme hebben onder andere de diefstallen van het lood van de daken voor grote schadeposten gezorgd. Recent ontstond er nog enorme waterschade bij CBS De Maatjes omdat er kort voor een wolkbreuk looddieven op bezoek waren geweest. Ook de gebouwen van CBS De Bruinhorst en CBS De Glashorst bleken daardoor zo lek als een mandje te zijn.

De gemeente wil zich nu gaan inspannen om de veiligheid rond schoolterreinen te verhogen. De plaatsing van camera's ziet men als een beproefd middel om dit te bereiken. Volgens het college bieden de camera's scholen en politie de gelegenheid om, als dat nodig mocht zijn, te kunnen bekijken wie verantwoordelijk zijn voor wat er op en rond de schoolterreinen gebeurt. Daarnaast dragen de camera's bij aan een gevoel van veiligheid. Het college zegt dat uit onderzoek en uit ervaring van andere gemeenten is gebleken dat de plaatsing van beveiligingscamera's een directe daling van het aantal vernielingen tot gevolg had. De plaatsing van camera's betekent overigens niet dat andere methoden niet langer van toepassing zijn. Politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente blijven de schoollocaties in de surveillance meenemen.

De kosten van aanleg van de camerabeveiliging op een vijftal schoollocaties in Scherpenzeel neemt de gemeente voor haar rekening. Voor de éénmalige uitgave is een bedrag van 12.000 euro uitgetrokken. De kosten voor het beheer en het onderhoud van de camera's worden door de scholen zelf betaald.

advertentie
advertentie