VVD doet voorstel voor asverstrooiveld

18 november 2014 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De fractie van de VVD heeft een initiatiefvoorstel ingediend voor de aanleg een asverstrooiveld op begraafplaats Lambalgen. Een voorziening die volgens VVD-voorman Gerrit Dijkstra geheel in lijn is met de voorschriften zoals opgenomen in de Wet op de lijkbezorging.

Dijkstra ergert zich al langer aan het feit dat er op de begraafplaats in Scherpenzeel geen strooiveld is waar nabestaanden de as van de overledene kunnen uitstrooien. In de lokale Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van 2012 is opgenomen dat incidentele asverstrooiing op gemeentelijke begraafplaatsen en crematoriaterreinen, net als op verharde delen van de weg, verboden is. Volgens Dijkstra is de tekst, die is overgenomen uit de modelverordening APV van de VNG, slechts bedoeld om niet-beheersbare asverstrooiingen tegen te gaan. Asverstrooiing mag namelijk op basis van art. 66a van de Wet op de lijkbezorging slechts plaatsvinden op een terrein dat permanent is bestemd om as te verstrooien (of op open zee). Met het aanwijzen en aanleggen van een asverstrooiveld op Lambalgen wordt volgens Dijkstra ook voldaan aan de verplichtingen uit de Wet op de lijkbezorging.

Onder het vorige college is overigens al eens een aanzet gegeven om de begraafplaats te gaan voorzien van een asverstrooiveld. De aanleg hiervan was opgenomen in de notitie Begraafplaatsen die in mei vorig jaar aan de raad werd voorgelegd. De gemeenteraad slaagde er destijds echter niet in om het eens te worden over een begraafplaatsenbeleid. Het CDA struikelde over de tariefvoorstellen in de notitie, GBS kon zich niet vinden in de daarin opgenomen voorstellen ten aanzien van het begraven in eigen grond en de SGP wees het beleid af omdat men principiële bezwaren had tegen het beslispunt om op Lambalgen een veld in te gaan richten voor het verstrooien van as. De partij is tegen lijkverbranding en heeft derhalve al grote moeite met urnengraven of -muren. Het aanleggen van een veld voor het verstrooien van as zag de SGP als nieuw beleid waarmee men niet kon instemmen. De notitie verdween vervolgens in de prullenbak.Sindsdien is alleen het onderdeel begraven in eigen grond nog een keer als apart voorstel in de gemeenteraad aan de orde geweest (en aangenomen). Ondanks meerdere verzoeken hiertoe van VVD-voorman Dijkstra is een nader voorstel rond een asverstrooiveld echter uitgebleven. Dijkstra heeft nu maar zelf de handschoen opgepakt en een initiatiefvoorstel ingediend. Het onderwerp zal vanavond besproken gaan worden in de vergadering van de raadscommissie. 

advertentie
advertentie