Aula kost meer dan verwacht

18 november 2014 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De kosten van aanpassing van de aula op begraafplaats Lambalgen in Scherpenzeel en de aanleg van extra parkeerplaatsen zijn hoger dan het college had verwacht. Dat blijkt uit een memo aan de gemeenteraad met een tussenrapportage over de stand van zaken rond het haalbaarheidsonderzoek.

De eigenaar van de aula is al langere tijd met de gemeente in de slag over een uitbreiding van de voorziening. De huidige maximale capaciteit van circa 120 personen zou volgens hem te klein zijn voor begrafenissen van mensen met bijvoorbeeld een grote familie. Daarnaast zijn de beperkte parkeermogelijkheden een knelpunt. Het college vindt een aula bij een begraafplaats een basisvoorziening voor het dorp en wil zich daarom inzetten voor een grote aula met goede parkeergelegenheid. In januari van dit jaar heeft de gemeenteraad een voorbereidingskrediet van € 25.000,- beschikbaar gesteld om een plan van aanpak te ontwikkelen. Bureau Kybys uit Boxtel heeft een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en drie varianten gemaakt. Daaruit heeft het college de meest minimale en goedkoopste variant gekozen om verder uit te werken. Ook de eigenaar van de aula heeft hiernaar gekeken. Vervolgens heeft het Buro voor Bouwkunde Liefting opdracht gekregen om - rekening houdend met de opmerkingen van zowel de gemeente als de eigenaar - een voorlopig schetsontwerp en een doorrekening van de kosten te maken. In het memo wordt geconstateerd dat zowel Kybys als Liefting op een nagenoeg zelfde investeringsbedrag uitkomen. In het memo worden geen bedragen genoemd, maar het college stelt daarin wel vast dat ook de minimale variant niet past binnen de door hen vastgestelde financiële kaders. Welke kaders dit zijn wordt in het memo echter niet aangegeven.

In eerdere discussies werd door de eigenaar van de aula, een begrafenisonderneming uit Woudenberg, al eens gesproken over een noodzakelijke investering van een slordige 450.000 euro, waarvan het grootste deel uit de zak van de gemeente zou moeten komen. Een vooruitzicht waarmee destijds onder meer de fractie van het CDA heel veel moeite zei te hebben. Op basis van de memo lijkt het aannemelijk dat het werkelijke bedrag dus behoorlijk wat hoger uitpakt.

Het college gaat nu verder zoeken naar een constructie waarbij er wel tegen 'aanvaardbare' kosten in de uitbreiding van de aula en parkeerplaatsen kan worden geïnvesteerd. 

advertentie
advertentie