Historische bomen langs eeuwenoud pad
Historische bomen langs eeuwenoud pad Joke van der Heide

Kerstavondpad hoort bij onze historie

25 november 2014 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Het platteland van Scherpenzeel heeft een rijke historie. Hier bevindt zich onder andere het eeuwenoude Kerstavondpad. Het is één van de weinige oorspronkelijk bewaard gebleven kerkenpaden in de Gelderse Vallei. Platteland Anders maakt zich sterk dat dit pad blijft bestaan. Ook organiseert zij voor alle dorpsgenoten jaarlijks een winterwandeling om mensen te laten genieten van de cultuur en natuur van het platteland. Dit jaar is deze winterwandeling op 13 december.

door Joke van der Heide

De wandeling start vanuit kulturhus De Breehoek en is 3,5 km lang. Vanaf 17.00 uur  tot 20.00 uur vertrekt er iedere 20 minuten een groep van 25 mensen. De groepen worden begeleid door bewoners van De Haar, Kolfschoten en Huigenbosch. Net als vroeger voorzien zij de wandelaars van licht met een fakkel of olielamp. Om de nostalgische sfeer te verhogen staan er langs de route maar liefst 500 waxinelichtjes. Dit jaar is er extra aandacht voor de vele kinderen die meelopen. Zij krijgen allemaal een lampion.

Onderweg worden de wandelaars gastvrij ontvangen bij bewoners langs de route voor midwinterverhalen, muziek en zang. De route eindigt op de boerderij Groot Schaik, in de stal naast de koeien. Traditioneel is er dan glühwein, warme chocolademelk en live muziek. Dit jaar wordt de muziek verzorgd door muziekvereniging Caecilia. Hoe de wandelaars teruggebracht worden naar De Breehoek is iedere jaar een grote verrassing. Dus blijft dit nog even geheim. Deelnemers kunnen zich tot en met 10 december opgeven via de VVV in De Breehoek. De kosten zijn 5 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar betalen 3 euro.

* Lees meer in ScherpenzeelseKrant van dinsdag 25 november.

advertentie
advertentie