Gesteggel over nieuw systeem rioolheffing

23 december 2014 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Met een amendement, wat unaniem werd ondersteund door alle politieke partijen, heeft de gemeenteraad een door het college voorgesteld nieuw systeem van rioolheffing voorlopig van tafel geveegd. Dat betekent dat er in 2015 zal er op dezelfde manier belasting zal worden geheven als in eerdere jaren.

Coalitie- en oppositiepartijen waren in de vergadering van de raadscommissie al vrij eensgezind geweest in hun kritiek op een nieuwe systematiek van rioolheffing, waarbij naast de gebruikers van woningen en niet-woningen ook de eigenaren van WOZ-objecten gaan worden belast. De politiek twijfelde aan de door het college geschetste financiële voordelen van de nieuwe manier van heffen en vermoedde de nodige addertjes onder het gras. Ook een ingelaste extra informatiebijeenkomst op het gemeentehuis bleek vorige week geen wijziging van standpunten tot gevolg te hebben gehad. ,,De systeemwijziging is te abrupt en de gevolgen ervan zijn niet te overzien'' leidde CDA-fractievoorzitter Johan Slappendel het indienen van een amendement in. ,,Wanneer we eenmaal beginnen met het belasten van de eigenaren van WOZ-objecten is er geen weg meer terug. Zo'n verandering verdient daarom een zorgvuldige besluitvorming. Daarvoor zijn echter nog teveel onduidelijkheden over de uitwerking van deze veranderingen op de diverse categorieën belastingplichtigen.'' Slappendel stelde dan ook in het amendement voor om in 2015 voort te borduren op de systematiek van de rioolheffing in 2014, waardoor het college in staat wordt gesteld om in de loop van het volgend jaar een beter onderbouwd en duidelijker voorstel omtrent het systeem van rioolheffing aan de gemeenteraad te presenteren.

Wethouder Vreeswijk erkende dat de gemeenteraad beter geïnformeerd moet worden over dit soort ingrijpende voorstellen en zei er dan ook begrip te hebben voor de brede politieke steun voor het amendement.

Bij het voorstel belastingverordeningen 2015 werd overigen ook nog een tweede amendement ingediend door de fractie van GBS. Henk Brons liet weten dat zijn partij heel veel moeite heeft met het besluit van het college om de in 2014 per abuis te weinig in rekening gebrachte OZB aan de eigenaren van niet-woningen in het komend jaar alsnog te gaan invorderen. Hij wees erop dat het hierdoor gemiste bedrag van ca € 60.000 inmiddels al is afgeboekt door de gemeente en zei het niet fair te vinden om dat alsnog te gaan verhalen. Zowel het college als de overige politieke partijen waren echter een andere mening toegedaan. Er werd op gewezen dat de gemeente in het verleden ook een keer teveel belasting had berekend en dit achteraf keurig heeft teruggegeven, ,,Waarom zou dat andersom anders zijn?''. Het amendement werd dan ook met 10 stemmen tegen en 3 stemmen voor verworpen.

advertentie
advertentie