Cruyff Court schuift stukje op

23 december 2014 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Het college blijft bij haar eerder genomen besluit om het huidige trapveldje aan de Omloop aan te wijzen als locatie voor het Cruyff Court. Plaatsing op het braakliggend terrein bij de rotonde wordt door het college uitgesloten. Wel wordt het nieuwe veld ten behoeve van de omwonenden dertien meter opgeschoven richting de skatebaan.

Hiertoe aangezet door een tweetal inspraakreacties van omwonenden tijdens de raadscommissievergadering, leek de zich al ruim een jaar voortslepende discussie over de locatie van het Cruyff Court vorige week ten langen leste een politiek discussiepunt in de gemeenteraad te gaan worden. Als GBS-voorman Henk Brons zou hebben verwacht dat hij, na alle vruchteloze eerdere pogingen hiertoe, nu eindelijk voet aan de grond had gekregen, kwam hij bedrogen uit. Het merendeel van de fracties hoorde zijn pleidooi voor het luisteren naar omwonenden en plaatsing van het veld op het terrein bij de rotonde aan, maar was vooral geïnteresseerd in wat het college hierover te vertellen had.

'Geen bezwaar'

Alleen de VVD en SGP wilden wel kwijt dat zij geen bezwaar zouden hebben tegen behoud van het huidige trapveldje en het aanwijzen van een andere plek op het terrein voor het Cruyff Court. Wat betreft VVD-voorman Gerrit Dijkstra is dat de plek bij de rotonde die bij de omwonenden de sterke voorkeur geniet. Bij SGP-raadslid Maarten Zwankhuizen ging daarentegen de voorkeur uit naar het hiervoor geheel of gedeeltelijk opofferen van de skatebaan.

Wethouder Tonnis van Dijk vond geen van beide alternatieven acceptabel. De skatebaan moet volgens Van Dijk in stand worden gehouden omdat het een veelgebruikte voorziening voor de jeugd is.

De wethouder bevestigde dat het braakliggend terrein bij de rotonde op dit moment weliswaar de bestemming groen heeft, maar niettemin al sinds jaar en dag door de gemeente is aangewezen als mogelijke bouwlocatie. Hoewel er onlangs nog een plan voor redelijk grootschalige woningbouw op die locatie door het college is afgewezen, ziet Van Dijk er zeker ruimte voor de bouw van bijvoorbeeld twee appartementengebouwen in de stijl van de Burg. Heijsingel. ,,Een Cruyff Court neerleggen op potentiële bouwgrond is kapitaalvernietiging. Dat gaan we dus niet doen'', aldus Van Dijk. Ook de suggestie dat er mogelijk ruimte genoeg is voor zowel woningbouw als een Cruyff Court wees hij de wethouder van de hand. ,,Rond zo'n appartementengebouw is ook ruimte nodig voor parkeergelegenheid en dergelijke.''

Het college blijft er volgens de wethouder dan ook bij dat de plek van het huidige trapveldje de beste is, ook omdat daar al een bestemming speelvoorzieningen op ligt. Om de omwonenden tegemoet te komen ziet men wel ruimte om het veld (wat volgens Van Dijk dan weliswaar iets kleiner is dan de maximum afmetingen voor een Cruyff Court, maar weer groter dan de minimum afmetingen) dertien meter richting de skatebaan op te schuiven. Daarnaast beloofde burgemeester Visser dat de gemeente bij de eerste signalen van bijvoorbeeld overlast door hangjongeren, niet zal schuwen om op die locatie over te gaan tot cameratoezicht. Hiervoor heeft men reeds de beschikking over een mobiele camera.

Omdat het onderwerp niet ter besluitvorming was voorgelegd aan de gemeenteraad was de kous hiermee af. De meerderheid van de raad liet echter wel weten achter het collegebesluit te staan. De fractie van GBS behoorde hier uiteraard niet toe.

advertentie
advertentie