Meer werk maken van werk

30 december 2014 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL - De gemeenteraad heeft het college opgedragen om zo spoedig mogelijk om de tafel te gaan zitten met lokale ondernemers om te overleggen over mogelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Per 1 januari treedt de nieuwe participatiewet in werking. De gemeente wordt vanaf die datum verantwoordelijk voor mensen met arbeidsvermogen die ondersteuning nodig hebben. Deze mensen zitten nu in de bijstand, de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) of de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten). Doel van de wet is om deze mensen, die minder makkelijk een baan kunnen vinden, proberen aan het werk te helpen.

Alleen de mensen die al een beschutte baan bij de Permar hebben, blijven in de Wsw; nieuwe instroom is vanaf 1 januari niet meer mogelijk. Gemeenten krijgen budget om 30.000 beschutte werkplekken te creëren. Het UWV beoordeelt of mensen in een beschutte omgeving aan het werk moeten. Ook wordt de hele Wajong-groep herbeoordeeld. Wajongers die geen arbeidsvermogen hebben behouden hun uitkering; degenen met arbeidsvermogen gaan over naar de gemeenten en vallen onder de participatiewet. Overheid en werkgevers hebben met elkaar afgesproken dat zij extra banen gaan creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Rijk heeft bepaald dat werkgevers minimaal vijf procent van hun personeelsbestand uit mensen met een arbeidsbeperking moet laten bestaan. SGP-raadslid Gerard van Deelen zei teleurgesteld te zijn dat het college tot nu toe onvoldoende actie heeft ondernomen om de lokale ondernemers te betrekken bij het nieuwe beleid. Hij diende dan ook mede namens het CDA en de CU een motie in om dit in gang te zetten. GBS-fractievoorzitter Brons riep het college op om ook zelf het goede voorbeeld te geven door arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen voor mensen met een arbeidsbeperking. Wethouder Vreeswijk zegde toe met beide zaken voortvarend aan de slag te zullen gaan.

advertentie
advertentie