Surfbabes met een missie

16 januari 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Ze hebben allebei een passie voor windsurfen, sporten op professioneel niveau en zijn bloedfanatiek. Ook als het gaat om hun inzet als sportambassadeur voor 1We - Een Wereld Idee. Ingrid Bakker en Esther de Geus zetten zich sinds kort actief in voor sportvelden in ontwikkelingslanden. "Sport is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen", aldus de twee surfbabes.

De één is net terug van drie weken Tenerife, de ander is net voor drie maanden vertrokken naar Curaçao en Bonaire. Om te surfen, uiteraard. Wat deze sport voor hen betekent? "Alles", zegt Ingrid Bakker (24) uit Amersfoort. "Als ik 's ochtends opsta, ga ik het liefst surfen."

Ook Esther de Geus (23) uit Almere is helemaal in de ban van windsurfing. "Het is echt een passie. Met je plank zo hard mogelijk over het water gaan, doen wat je het leukste vindt. Dat zou iedereen toch moeten kunnen?"

Hele wereld over

De twee surfbabes begonnen allebei als kind al met de watersport. "Vanaf mijn tiende is het mijn lust en mijn leven", zegt Ingrid. "In 2008 werd ik gescout voor een van de Nederlandse jeugdteams voor catamaran. Tot 2013 heb ik fanatiek gezeild. Toen bleek dat ik niet kon meedoen aan de selectie voor de Olympische Spelen in 2016, heb ik mijn oude liefde weer opgepakt."

Esther leerde het windsurfen van haar broers tijdens vakanties aan het Gardameer in Italië. Haar droom: wereldkampioen worden. "Op mijn twaalfde stond ik voor het eerst op de plank. Nu surf ik in de internationale slalom-klasse en reis ik voor wedstrijden de hele wereld over."

Sloppenwijken

De twee globetrotters gaan hun zeilreizen inzetten voor de promotie van de 1We Playgrounds onder het motto 'Say YES to Play'. Deze sportvelden in de sloppen van Bangladesh, Brazilië en Burundi bieden kinderen spelenderwijs de kans om zich te ontwikkelen. "Als mijn wieg in één van deze landen had gestaan, zag mijn leven er heel anders uit", realiseert Ingrid zich. "Als de zorg voor eten en schoon drinkwater het belangrijkste in je leven is, heb je weinig anders om over te dromen."

Ook Esther kan zich een leven zonder de vrijheid die ze heeft, niet voorstellen. "Vrijheid en sport bepalen mijn geluk. Niet kunnen sporten is voor mij dus ondenkbaar. Dat is ook precies de reden dat ik me als 1We Sportambassadeur inzet."

Steun de surfbabes in hun strijd tegen armoede! Bij een donatie van minimaal € 15 krijg je het originele Say YES to Play-polsbandje cadeau. Kijk op www.sayyestoplay.org.

advertentie
advertentie