Herdenking Veronie van Essen op het CLV

21 januari 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Woensdag 4 februari staat bij het Christelijk Lyceum Veenendaal in het teken van het herdenken van concentratiekamp Auschwitz, en in het bijzonder van oud-leerling Veronie van Essen die daar is omgebracht. 's Middags zijn er lessen met joodse sprekers en wordt een gedenksteen onthuld in het bijzijn van leerlingen. 's Avonds is er een programma voor ieder die belangstelling heeft, uit Veenendaal en omgeving.

In november startten enkele geschiedenisdocenten van het CLV een onderzoek naar de Veenendaalse familie Van Essen. Dochter Veronie was in de vroege oorlogsjaren leerling aan de ulo, de voorganger van het CLV. Op 27 januari 2015 is het 70 jaar geleden dat het Russische leger concentratiekamp Auschwitz bevrijdde. De activiteiten op het CLV sluiten aan bij dit herdenkingsmoment.

Op 4 februari, om 15.15 uur onthult opperrabbijn Binyomin Jacobs van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap samen met burgemeester Kolff op het schoolplein een gedenksteen ter nagedachtenis van Veronie van Essen. De rabbijn komt met tien joodse mannen en zij zullen het kaddisj uitspreken. Dit staat bekend als het gebed voor een dode, en wordt vaak bij begrafenisplechtigheden gebruikt. Driehonderd leerlingen luisteren eerder die middag naar de oorlogservaringen van diverse joodse sprekers en zijn vervolgens getuige van het plechtige moment van de onthulling en het kaddisj.

Het CLV nodigt alle lezers uit voor de herdenkingsbijeenkomst vanaf 19.30 uur in het Brughuis aan de Kerkewijk 149. Bezoekers kunnen via de doorgang tussen hoofdgebouw en MAVO-huis rechtstreeks doorlopen naar de ingang van het Brughuis. In een programma dat 1,5 à 2 uur duurt is rabbijn Shmuel Katz, een oud-leerling van het CLV, hoofdspreker. Ook enkele andere sprekers belichten de onderwerpen Auschwitz en het jodendom in Veenendaal. Elma ter Burg zal de resultaten presenteren van de zoektocht naar Veronie van Essen.

Coördinator Ton van Toutert: "Ik hoop dat heel veel mensen uit Veenendaal deze avond zullen bijwonen, omdat het de geschiedenis van onze woonplaats betreftHet is een manier om de geschiedenis levend te houden van een oorlog die ook in Veenendaal zijn sporen heeft getrokken en die door dit concrete meisje dichterbij komt, tastbaarder wordt. Door de naam van het meisje en haar persoonlijke geschiedenis herdenken we niet het oorlogsleed in algemene, abstracte termen, maar herdenken we aan de hand van een concreet voorbeeld uit onze eigen samenleving."

advertentie
advertentie