VVD-Statenlid Bastiaan Meerburg bezoekt legkippenbedrijf Emiel Haanschoten

11 maart 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Dinsdag 11 maart bezocht VVD-statenlid Bastiaan Meerburg het legkippenbedrijf van Emiel Haanschoten in Scherpenzeel. Het was niet de eerste keer dat het Statenlid Scherpenzeel bezocht, hij was de afgelopen jaren meerdere malen aanwezig tijdens bijeenkomsten van de Scherpenzeelse VVD-afdeling.

Bastiaan is voor de VVD de woordvoerder over landbouw en natuur in de provinciale staten en is lid van VVD-partijcommissie Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Hij heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt een liberalere aanpak op die gebieden: minder strakke beperkingen voor agrariërs en minder invloed vanuit de provincie.

Samen met Theo Bos, VVD-er en bestuurder van het waterschap Vallei en Eem en de Scherpenzeelse VVD-ers Jaco Geurts, Anneke Heemskerk en Berrie van der Heide sprak Bastiaan met Emiel Haanschoten op zijn verzorgde bedrijf aan de Heintjeskamperweg.

Emiel is nog geen 40 en al 18 jaar kippenboer. Hij startte ooit bij zijn woning op Huigenbosch en naast dat bedrijf startte hij later ook met een legstal op de boerderij aan de Heintjeskamperweg, waar zijn moeder toen nog woonde. Op die locatie staan nu twee grote legstallen met onder meer vrije uitloop en scharrelkippen. Per week produceren zijn kippen ca. 1,7 miljoen eieren. Via een ingenieus systeem worden alle eieren automatisch op trays verzameld. Trays die ook nog automatisch gestapeld worden op pallets voor transport naar de afnemers.

Bijzonder is dat Emiel Haanschoten al jaren geleden besloot om, zonder subsidie, over te gaan tot de aanschaf van mestdrogers. Door de mestdrogers wordt de kippenmest zodanig gedroogd dat het hergebruikt kan worden als bijvoorbeeld rozenmest. De investering in de mestdrogers wordt terugverdiend doordat normaal voor de afvoer van de mest betaald moet worden. De voorgedroogde kippenmest van Haanschoten levert echter geld op. Net als de prijzen van de eieren zelf gaat dat overigens om centenwerk maar door de hoeveelheden kan het tocht interessant worden.

Inmiddels is aantoonbaar gebleken dat de mestdrogers ook nog ander groot voordelen met zich meebrengen: de uitstoot van fijnstof neemt enorm af ten opzichte van de traditionele manier van mestverwerking. Daarnaast krijgen vliegen geen kans zich te ontwikkelen als de mest wordt gedroogd.

De deelnemer aan het werkbezoek kunnen terugkijken op een bijzonder bezoek aan een ondernemende agrariër die niet afwacht maar vooruitloopt op de markt!

advertentie
advertentie