Expositie Koningshuis in de bieb

30 maart 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Tot eind mei is er een expositie van materialen van het Koningshuis, in het kader van 200 jaar Koninkrijk, te bezichtigen in de Bibliotheek Scherpenzeel. De verzameling is van Ria Kooy uit Renswoude.

Ria vertelt enthousiast over het ontstaan van haar interesse voor het koningshuis: "Toen ik twaalf jaar was, kreeg ik van kennissen een oude ansichtkaart met Koning Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana erop. Koningin Wilhelmina was toen net overleden. Haar begrafenis maakte grote indruk op mij. Hierdoor en door deze ansichtkaart werd mijn interesse voor het koningshuis gewekt. Ik ben toen ook en veel gaan lezen over het koningshuis en de geschiedenis ervan."

Ria Kooy spaart voornamelijk foto's. Maar ook blikjes, bekers, boeken, dvd's ontbreken niet aan haar verzameling. Veel foto's koopt Kooy op speciale Oranjebeurzen. Ook krijgt ze wel eens materialen van kennissen of familie.

Met trots laat Ria een glas zien waarop Koningin Wilhelmina staat. Dit glas kreeg ze van een tante. Een andere bijzonder exemplaar is een verlovingsfoto van Wilhelmina en Prins Hendrik. Beide favoriete objecten zijn te zien in de Bibliotheek Scherpenzeel.

En dan is er ook nog de nodige correspondentie te zien die Ria heeft ontvangen van het Koninklijk huis. Bij huwelijken of geboorten stuurt zij een kaart en dan krijgt ze een bedankkaartje, al dan niet met foto, terug.

Heeft u ook een verzameling en wilt u deze tentoonstellen in de Bibliotheek Scherpenzeel, dan kunt u contact opnemen via tel. 033-2773107.

advertentie
advertentie