Tentoonstelling Kamp Amersfoort in de bieb

20 april 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Bezoekers van de Biblitoheek Scherpenzeel kunnen tot eind mei een tentoonstelling bekijken over Kamp Amersfoort. De verzameling materialen is van de Scherpenzeelse Wim Beelen.

Kamp Amersfoort werd het eerste concentratiekamp in Nederland, gevolgd door kampen Westerbork en Vught. In de Duitse bureaucratie kreeg het de naam 'Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort' afgekort PDA.

In het kamp zaten 35.000 tot 40.000 mensen gevangen. Van wie er zo'n 20.000 naar Duitse kampen werden afgevoerd. Ongeveer 10.000 gevangenen werden na hun straftijd vrijgelaten. Anderen slaagden erin te ontvluchten, werden geëxecuteerd of bezweken aan ontbering en mishandeling.

In het kamp bestond een cellencomplex van 22 strafcellen, daarin werden zwaar gestrafte gevangenen geplaatst, en ter dood veroordeelden. De bewakers van de bunkercellen voerden een schrikbewind en menigeen vond er de dood.

In en om het kamp, op de Leusderheide op fusilladeplaatsen in Amersfoort werden velen honderden gevangen doodgeschoten.

Tot een van de weinige originele overblijfselen van het PDA behoort de wachttoren. Deze is gerestaureerd en in 2004 op zijn oorspronkelijke plaats gezet. Ooit stonden er acht wachttorens om het gevangenkamp, vier op de hoeken van het gevangendeel en vier op de vlakken tussen de hoektorens in.

Het kamp werd bevrijd op 19 april 1945 en toen droegen de Duitsers het kamp over aan Loes van Overeem van het Nederlandse Rode Kruis. Op 7 mei 1945 arriveerden de bevrijdende geailleerde troepen.

advertentie
advertentie