1We-team opent eerste 1We Empower Center in Bangladesh

11 mei 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Direct na de StreetFoodLunch op zondag 19 april vertrok het team van 1We - Een Wereld Idee naar Bangladesh. Op zoek naar een geschikte locatie voor een 'Amersfoorts' restaurantje, waarvoor het bedrag met de lunch bij elkaar was gebracht. Maar ook om het eerste 1We Empower Center te openen en dertien naaimachines en vier riksja's te doneren aan kansarme gezinnen.

Het gaat er dus komen: het restaurantje in Bangladesh, gerund door straatarme vrouwen. De zeer geslaagde StreetFoodLunch in Het Bergpaviljoen in Amersfoort leverde zondag 19 april het bedrag van € 4111,99 op. Genoeg voor de realisatie van een 1We Streetfood Store. "Dat we in een middag een heel project bij elkaar hebben gekregen, is echt geweldig", aldus 1We-directeur Robbert Hagens.

Strandtent

Waar het eethuisje precies gaat komen, wordt op dit moment verder onderzocht. De havenstad Chittagong, in het zuidoosten van het land, is volgens Hagens een goede optie. "Vrouwen daar kwamen zelf met het briljante idee om er een strandtent van te maken. Onze projectleiders gaan nu bekijken wat de mogelijkheden zijn."

Ondertussen opende het 1We-team in Barisal, zo'n 140 kilometer onder de hoofdstad Dhaka, een andere 1We Streetfood Store. Daar, in de groene oase van het Bengaalse platteland, herrees de afgelopen maanden het eerste 1We Empower Center. Naast het restaurantje bestaat dit centrum uit een naaiatelier en een energie- annex riksjashop, met daarachter een leerwerkplaats. Elk winkeltje biedt in de startfase training en inkomen voor vijf mensen. De komende tijd wordt dit aantal uitgebreid. Hagens: "Het eethuisje hier is een mooi voorbeeld voor het restaurantje in Chittagong. Maar uiteindelijk bepalen de vrouwen daar hoe hún Streetfood Store gaat worden."

Kippenvel

Terug in Dhaka, doneerde het 1We-team nog dertien naaimachines en vier riksja's. De uitreiking van de naaimachines vond plaats in een van de talloze sloppenwijken. Het 1We-team maakte van dichtbij mee wat de impact is van een eenvoudige tool als een naaimachine. "Het ene verhaal is nog schrijnender dan het andere", vertelt Hagens. "Een van de families was getroffen door een ernstig ongeval. Na de aanrijding was de dader doorgereden en had de man voor dood achtergelaten. Hij bleek een dwarslaesie te hebben. Toen hij de naaimachine zag, fleurde hij helemaal op. Ondanks zijn handicap, zag hij weer mogelijkheden om samen met zijn vrouw aan de slag te gaan. Van zo'n verhaal krijg ik dus kippenvel. En dan is dit er nog maar één."

advertentie
advertentie