Een soort Klompenpad in Marathon (GR)

28 mei 2015 om 00:00 Ondernemend

Het pad bij Marathon werd aangeven door wat bordjes en met enige fantasie kon je er een klomp van maken. Tredend in de sporen van de Griekse helden van weleer kwam ik al wandelend aan bij de plek waar 6000 Perzen roemloos hun einde vonden.

Wat verderop lag de heuvel waarin die as bevatte van de Griekse strijders die het gevecht tussen de Perzen en Grieken in 480 B.C. niet overleefd hadden. Het monument verderop, blakerend in de Griekse zon, verhaalde hoe een drievoudige overmacht aan Perzen verslagen waren door de Atheners en hun bondgenoten.

De fiere Perzische officieren in hun gouden borstcurassen landden in diezelfde hitte op het toenmalige strand waar nu het gras wuifde in de wind. Hun manschappen stelden zich geordend op en het leger zette zich in beweging in de richting van Athene. Toen de manschappen door een nauwe doorgang tussen moeras en rotsen marcheerden werden ze aangevallen door de Griekse troepen die de nauwe kloof aan de Atheense kant afsloten met een betrekkelijk kleine eenheid en de Perzen bestookten vanaf de rotsen. Een wandordelijke terugtocht was het resultaat waar 6000 soldaten van Perzische kant het leven lieten.

Er is niets nieuws onder zon waar nog steeds soldaten sterven voor eer en vaderland wat dat dan ook moge inhouden.

De Grieken claimen echter dat de Westerse beschaving die dag gered werd door de Atheners.

L´histoire se repete, de Amerikanen en Russen claimen dat ook toen ze wonnen van Nazi Duitsland, dacht ik onder de Griekse zon op weg naar een wijnmakerij waar een doorgezaagde kopie van een oud vrachtschip met haar lading wijn amfora's lag.

De wijn was er voortreffelijk overigens en deed me denken aan de Wageningse wijngaard ver weg in de koelte van de Nederlandse zon.

De terugreis was morgen…..

Meer informatie over het EU Life Project Living Heritage is te verkrijgen via de website www.pct-holland.nl

advertentie
advertentie