Tentoonstelling 'Vreugde in Verdrukking'. Hoe Joden tijdens tweede wereldoorlog hun feesten vierden.

18 juni 2015 om 00:00 Activiteiten

alle info via zomertentoonstelling.nl

Feesten vormen een belangrijk onderdeel van het Jodendom, maar hoe vier je feest als mensen je naar het leven staan? Religieuze Joden kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het uitoefenen van hun geloof, voor uiteenlopende dilemma's te staan; Hoe vier je Pesach, het feest van de bevrijding, als je gevangen zit? Hoe houd je de Shabbatsrust, als je gedwongen wordt te werken? Of ga je vasten tijdens Jom Kippoer als je al zoveel honger lijdt?

De tentoonstelling laat op een laagdrempelige manier zien hoe het Joodse volk de feesten vierde en nog steeds viert. Welke voorwerpen worden gebruikt, wat is de betekenis, wat wordt er gebeden?

De feesten tijdens de oorlog

De Duitse bezetter deed er alles aan om niet alleen de Joden, maar ook het Jodendom te vernietigen. Alleen al voor het opzeggen van een gebed, kon je gestraft worden. Toch deden veel religieuze Joden tot het einde hun uiterste best om zich zoveel mogelijk aan de 613 ge- en verboden uit de Bijbel te houden en dan met name de viering van de feesten. Deze vieringen gaven troost en een gevoel van verbondenheid voor de zwaar getroffen Joodse gemeenschap.

Ook veel niet-gelovige Joden namen hieraan deel. Dit was meestal niet zonder gevaar en vroeg om een grote mate van creativiteit. Zo werden Chanoekakandelaren gemaakt van uitgeholde aardappelen die gevuld werden met gestolen machineolie of 'wijn' voor de Pesachviering werd gemaakt van thee met een beetje aardbeienjam. In de vernietigingskampen konden de feesten soms alleen nog maar in gedachten worden gevierd…

Bezoek de tentoonstelling

De zomertentoonstelling Vreugde in Verdrukking van Christenen voor Israël behandelt dit boeiende en ontroerende thema. In deze tentoonstelling zullen bijzondere voorwerpen die te maken hebben met de Joodse feesten te zien waaronder een aantal uit de periode van de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast vertellen overlevenden van de oorlog in korte video's hoe deze feesten juist een houvast vormden in moeilijke tijden. Ook fragmenten uit diverse dagboeken en ooggetuigenverslagen vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling.

De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud en is te bezichtigen in de maanden juni, juli en augustus in het Israelcentrum, Patroonstraat 1 in Nijkerk. De toegang is gratis en we zijn elke dag (behalve op zondag) geopend van 10:00 tot 16:00 uur. Groepen graag van te voren aanmelden.

advertentie
advertentie