Oplaadpunt bij De Breehoek

28 juli 2015 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL De gemeente heeft een nieuw openbaar oplaadpunt voor elektrische auto's laten plaatsen op de parkeerplaats van De Breehoek. Het bestaande oplaadpunt op het parkeerpleintje bij de Jumbo aan de Marktstraat vervalt.

Over de plak van de laadpaal op de parkeerplaats bij de Jumbo zijn in het verleden, ook door de politiek, klachten geuit. De paal stond vrij ongelukkig opgesteld achter de afvalbakken en werd veelal ook nog aan het oog onttrokken door een vis- of broodkraam. 

Het college is tot de conclusie gekomen dat een laadpaal voor elektrische auto's in het centrum eigenlijk helemaal niet handig is. Bezoekers van het centrum verblijven daar in de regel een kortere tijd dan nodig is voor het opladen van zo'n voertuig. Een ander punt van overweging is het voorkomen van onbedoeld gebruik. Op vrijdag en zaterdag is in het centrum van Scherpenzeel de blauwe zone van kracht met een maximum parkeerduur van twee uur. Bij gebruik van het oplaadpunt vervalt de restrictie van de blauwe zone. Aangezien de oplaadtijd van elektrische voertuigen over het algemeen langer is dan de gestelde maximum parkeerduur, is het mogelijk dat er misbruik van gemaakt kan worden. Oftewel er kunnen voertuigen worden geparkeerd om 'op te laden', terwijl ze feitelijk al opgeladen zijn. Daarnaast, zo stelt het college vast, worden gebruikers van een elektrische auto bij het parkeren in het centrum in feite 'voorgetrokken'; de blauwe zone is voor 'hen' immers niet van toepassing.

Al deze nadelen gelden niet op het parkeerterrein van De Breehoek. Vastgesteld wordt dat de nieuwe locatie vanwege de publieksfunctie van het Kulturhus zeer geschikt is voor plaatsing van een herkenbaar, zichtbaar en bruikbaar oplaadpunt voor elektrische auto's. De oplaadpaal in het centrum komt hiermee helemaal te vervallen. 

advertentie
advertentie