Oorlogsmuseum in een nieuw jasje

25 augustus 2015 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Het oorlogsmuseum van de Stichting Grebbelinie in het vizier bij Hoeve De Beek aan de Brinkkanterweg 23 in Woudenberg wordt vernieuwd. De deuren van het museum sluiten dit seizoen daarom wat eerder dan gepland en wel op 15 september aanstaande.

,,De Stichting Grebbelinie in het vizier stond dit jaar voor een belangrijke keuze'' vertelt bestuurslid Fred Vos.

,,De stichting is 10 jaar geleden opgericht vanuit een samenwerking tussen de verenigingen Oud Scherpenzeel en Oud Woudenberg vanuit de visie dat de oorlogshandelingen die hier hebben plaatsgevonden beter belicht zouden moeten worden. Ik denk dat we daarin, met het inrichten van het oorlogsmuseum op het terrein van Hoeve De Beek, de replica een loopgraaf, het opknappen van de kazemat en met name ons scholenproject, goed in zijn geslaagd.

Jaarlijks ontvangen wij zo'n 1000 tot 1200 leerlingen van basisscholen uit de wijde regio om hen voor te lichten over een gedeelte van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, dat zich rondom deze plek aan de Grebbelinie op de grens van Scherpenzeel en Woudenberg heeft voorgedaan.

Dit jaar was het 75 jaar geleden dat de slag om de Grebbelinie plaatsvond en vierden we 70 jaar bevrijding. Voor ons betekende dat een moment van bezinning. Gaan we door met de stichting en hoe gaan we dat dan vormgeven? De boerenschuur met ons oorlogsmuseum bij Hoeve de Beek is ooit gehuurd als voorlopig onderkomen maar is in de huidige staat eigenlijk niet geschikt voor deze functie. Bij de Provincie zijn er in principe fondsen beschikbaar om een verbouwing te realiseren, maar dat lukt niet in een huurpand.

Inmiddels is er overeenstemming met de eigenaar over de aankoop van de schuur en hebben we voor het aankoopbedrag ook de nodige fondsen kunnen vinden in de vorm van een (betaalbare) lening. Daarnaast is ons ook steun toegezegd door lokale serviceclubs als Lions en Rotary.

Dit betekent dat we kunnen gaan werken aan vernieuwing, ook op het gebied van het aanbod van activiteiten. We willen van het museum een educatief centrum maken, waar met wisseltentoonstellingen, filmvoorstellingen en nieuwe activiteiten voor de bezoekers telkens iets nieuws te ontdekken is. Het moet voor een breed publiek interessant blijven om er regelmatig een kijkje te gaan nemen.''

Wie nog even een blik wil werpen op het oude museum moet snel zijn. Tot 15 september daarvoor op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30 tot 15.00 uur terecht. Daarna worden de deuren gesloten en richt de stichting het vizier voor een paar maanden op de toekomst. In het voorjaar van 2016 hoopt men de geheel vernieuwde accommodatie met het nodige tromgeroffel te kunnen openen. 

advertentie
advertentie