WIE HELPT DE MINISOOS ?!

27 augustus 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Gisteren ontvingen wij van de gemeente het trieste nieuws dat zij voornemens zijn de subsidie aan de Minisoos met 75% te verminderen. Dit zou betekenen dat de peuteropvang bij de Minisoos ophoudt te bestaan. Voor een grote groep kinderen is er dan in de toekomst geen betaalbare opvang meer beschikbaar. Het besluit dient nog goedgekeurd te worden door de gemeenteraad. Hierover vergaderen zij op 24 september aanstaande.

De Minisoos verzorgt sinds 1971 peuteropvang aan kinderen van 2,5 tot 4 jaar. De opvang is een zeer waardevolle schakel in de voorbereiding op de basisschool. De Minisoos biedt kinderen volop ontplooiingskansen voor sociale ontwikkeling (contact met anderen), emotionele ontwikkeling (gevoelsontwikkeling), cognitieve ontwikkeling (verstandelijke ontwikkeling) en motorische ontwikkeling (bewegen). Wekelijks bezoeken 56 kinderen met veel plezier de peuteropvang waar ze samen spelen, leren, ontdekken en ontwikkelen.

Bij de Minisoos werken gediplomeerde leidsters. Sinds 2014 beschikt de Minisoos tevens over medewerkers die gespecialiseerd zijn in Voor- en vroegschoolse educatie (VVE). VVE is bestemd voor jonge kinderen die een grotere kans hebben om een onderwijsachterstand op te lopen. Om een slechte start op de basisschool te voorkomen, krijgen deze kinderen via speciale programma's bij de Minisoos extra aandacht voor hun ontwikkeling. De minisoos verzorgt daarnaast ook opvang aan kinderen met bijvoorbeeld een taal- of ontwikkelingsachterstand. Deze kinderen worden hiervoor door het Consultatiebureau doorverwezen naar de Minisoos. De beschikbare subsidie hiervoor wordt ook gestopt.

Daarnaast neemt de Minisoos deel aan Jeugd in Ontwikkeling Scherpenzeel (JOS), Het Jeugdnetwerk Scherpenzeel en hebben wij regelmatig overleg met het Centrum voor Jeugd en Gezin, het Consultatiebureau en de diverse scholen in de gemeente. Ook werkt de Minisoos met een kindvolgsysteem dat de ontwikkeling van het kind bijhoudt. De informatie uit dit kindvolgsysteem wordt, na toestemming van de ouders, ook overgedragen aan de basisschool.

Het College van B&W is voornemens de subsidie per 1-1-2016 te beëindigen. Dit geeft de Minisoos echter onvoldoende tijd om een en ander netjes af te handelen en is bovendien in strijd met de regels van zorgvuldig bestuur.

Het kan en mag niet zo zijn dat we aan asiel/gelukszoekers 26.500,- pp op jaarbasis uitgeven terwijl er voor de opvang en de zorg van onze eigen kinderen is er geen geld meer beschikbaar is!

advertentie
advertentie