Adviesraad Sociaal Domein Scherpenzeel

18 september 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Wat doet de Adviesraad Sociaal Domein Scherpenzeel?

Alle gemeenten in Nederland krijgen er vanaf 2015 en de jaren daarna belangrijke taken bij. Deze taken werden voor die tijd door de landelijke overheid uitgevoerd.

Hierbij gaat het om veranderingen op de volgende terreinen:

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en Persoons gebonden Budget (PGB): iedere inwoner moet de mogelijkheid hebben volwaardig deel te nemen aan de samenleving. De inwoners moeten kunnen rekenen op ondersteuning wanneer de zelfredzaamheid in gevaar komt. Het belang van de inwoner dient dan ook het uitgangspunt te zijn bij het beleid van de gemeente.

Participatiewet: de doelstelling is iedereen te laten meedoen als volwaardig inwoner, bij voorkeur door te werken in een reguliere baan. Als dat (nog) niet kan, dan wordt verwacht dat de inwoner op andere manieren aan de samenleving deelneemt. De doelgroep: iedereen die in staat is om (geheel of gedeeltelijk) te werken.

De jeugdhulp: de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van alle zorg voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Met deze verandering wil de rijksoverheid dat het jeugdzorgstelsel eenvoudiger wordt.

Om de advisering bij de wettelijke veranderingen goed vorm te geven, heeft de gemeente Scherpenzeel in 2008 een WMO-raad opgericht. In verband met de uitbreiding van de aandachtsgebieden (naast WMO, ook de participatiewet en de jeugdzorg) is de naam vorig jaar gewijzigd in Adviesraad Sociale Domein

De bovengenoemde veranderingen hebben betrekking op veel inwoners van de gemeente Scherpenzeel. De gemeente wil via de Adviesraad de inwoners bij deze ontwikkelingen betrekken. Indien er door de gemeente aan de Adviesraad advies gevraagd wordt, dan is het streven van de Adviesraad om de best mogelijke zorg- en hulpverlening voor de inwoners te realiseren. De adviesraad behandelt geen vragen over individuele dossiers.

De Adviesraad van de gemeente Scherpenzeel bestaat uit 11 inwoners van de gemeente en een onafhankelijk voorzitter. De Adviesraad is onderverdeeld in 3 werkgroepen met elk een eigen aandachtsgebied (WMO, Participatiewet en Jeugdhulp).

De Adviesraad vergadert ca. 10x per jaar. Deze vergaderingen zijn openbaar en toegankelijk voor inwoners. Wilt u een vergadering bijwonen? Meld dat dan even bij de secretaris: wmoraadscherpenzeel@outlook.com

Kijk voor meer informatie op de website: www.scherpenzeel.nl/adviesraad-sociaal-domein

advertentie
advertentie