Geen versoepeling regels commissieleden Scherpenzeel

6 oktober 2015 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De fractie van GemeenteBelangen Scherpenzeel is bijzonder teleurgesteld geen meerderheid te hebben gekregen voor een versoepeling van de regels ten aanzien van ondernemers die zitting willen nemen in een raadscommissie.

Volgens de verordening op de raadscommissie is het voor ondernemers, die ook zakelijke banden hebben met de gemeente, niet mogelijk om als commissielid te worden benoemd. Volgens GBS-fractievoorzitter Brons is het, zeker in een klein dorp, belangrijk dat ondernemers vertegenwoordigd zijn in de politiek en dat zij zich namens een fractie kunnen laten horen in de commissievergadering. Dit maakt volgens Brons een betere afspiegeling van de Scherpenzeelse bevolking. Brons wijst erop dat een commissielid geen beslissingsbevoegdheid heeft en evenveel invloed heeft op het stemgedrag van een fractie als elke andere fractievolger. Hoewel de huidige verordening in lijn is met de modellen van de VNG, vindt de BGS-voorman dat er in dit geval gegronde redenen zijn om daarvan af te wijken. Eventuele belangverstrengeling is volgens Brons voldoende gewaarborgd door de integriteitcodes die voor commissieleden gelden.

De fractie van GBS diende hiervoor bij de laatste raadsvergadering een amendement in. Dit kreeg echter alleen support van de fractie van het CDA, die geen bezwaar zei te hebben tegen een wat 'lichter regime' voor commissieleden. Met name het gebrek aan steun van voormalig coalitiepartner SGP schoot Brons in het verkeerde keelgat. Deze partij zou volgens hem in het verleden wel geneigd zijn geweest om de regels wat te versoepelen. De afwijzing kwam hard aan bij GBS, die vanwege deze regelgeving al eens een commissielid heeft moeten laten gaan.

advertentie
advertentie