Huisartsen houden inenting tegen griep in Het Foort

15 oktober 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

De Scherpenzeelse huisartsen houden eind oktober de griepprikactie. De huisartsen verzoeken iedereen dringend om de ontvangen oproepkaart mee te nemen naar de praktijk en zich te houden aan de aangegeven data.

Patiënten van praktijk De Vijver kunnen voor de griepprik terecht op 29 oktober (11.00-12.00 u. en 13.00-16.00 u.). Patiënten van praktijk De Vlieter kunnen terecht op 28 oktober (14.00-17.00 u.) en patienten van huisarts Beunders kunnen terecht op 27 en 28 oktober (14.00-18.00 u.).

Jaarlijkse vaccinatiecampagne Griep is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een griepepidemie. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen.

Voor de meeste mensen is griep een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Zij zitten in een risicogroep en kunnen gratis de griepprik krijgen. Echte griep wordt vaak verward met een 'gewone' verkoudheid. 'Influenza' is een andere naam voor griep.

Griepprik

De griepprik verkleint de kans op griep. Griep kan voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder ernstige gevolgen hebben. Als u tot deze groep behoort, krijgt u daarom het advies om de griepprik te halen. U ontvangt dan elk jaar een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.

De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt. De griepprik kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Als u na de griepprik toch griep krijgt zal mogelijk,

• de griep milder verlopen

• de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner zijn

• de kans kleiner zijn dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert

Voor wie is de griepprik bedoeld?

De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies om elk jaar de griepprik te halen.

advertentie
advertentie