Gastles duurzaamheid

15 oktober 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Als lid van een klein groepje vrijwilligers die actief zijn bij het Waterschap Vallei en Veluwe, gaf ik (donderdag o.a. op 15 oktober) een gastles bij op de Openbare basis school "De Dorpsbeuk" ten aan zien van duurzaamheid. Afgelopen week, vrijdag 9 oktober was het in Nederland :"De dag van duurzaamheid".

"Droge voeten en schoonwater" zijn de belangrijke taken van het waterschap en hebben alles te maken met duurzaamheid.

Klimaatverandering door opwarming van de aarde moet worden voorkomen en in de gastles werd hier met de leerlingen over gepraat.

Wat kun je er zelf aan doen, wat doen je ouders er aan enz.

Van alles passeerde de revue, windmolens, zonnepanelen en waterkracht centrale's.

Via een 3D kaart van Nederland werd visueel getoond wat er gaat gebeuren als we niet meedoen om de opwarming van de aarde te voorkomen.

De zeespiegel stijgt door opwarming van de aarde. Als we er niets aan doen ligt Amersfoort echt in 2100 aan zee.

Ver weg, maar wel goed om te realiseren dat het zo niet verder door kan gaan. We zijn een klein landje met relatief weinig inwoners echter wel met erg veel kennis t.a.v. het gevaar van water. Deze kennis willen we graag delen met iedereen, de leerlingen zijn hier toch best trots op en dat is fijn om te te horen en zeker ook de wil om de kennis met vele andere landen te delen.

Op de Rioolwater zuivering installatie in Amersfoort wordt gewerkt om energie neutraal te zuiveringen, we houden binnen kort, zelfs nog Biogas over, om energie op te wekken voor anderen.

Een duurzaam gebruik van onze "Poep en plas" en waar we naast energie ook nog kunstmest produceren en hiermee dubbel op duurzaam bezig zijn.

advertentie
advertentie