Nieuw schoolconcept bij de Dorpsbeuk

20 oktober 2015 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Basisschool de Dorpsbeuk is in de zomer overgestapt van traditioneel onderwijs naar een ander schoolconcept: het gepersonaliseerd leren. Vier weken na de invoering kreeg de school meteen al een goede beoordeling van de onderwijsinspectie.

Joke van der Heide

'Petje af dat jullie zo snel en zo goed zijn overgestapt naar het nieuwe schoolconcept. Ik heb er alle vertrouwen in', zo luidde de reactie van de inspecteur. Met vier keer een voldoende en vier keer een goed liet hij dit ook zien in zijn beoordeling. Vera Bouwhuis, directeur van de Dorpsbeuk, vertelt dat zo'n beoordeling direct na de start heel motiverend is voor het team. ,,We hebben in de zomervakantie keihard gewerkt om de school om te toveren. Alle lokalen zijn geschilderd in een andere kleur die staat voor het vak dat er gegeven wordt en we hebben nieuw meubilair. Ook hebben we een andere taakverdeling binnen het team." 

Bij het gepersonaliseerd leren zijn de kinderen eigenaar van hun eigen leerproces en leren om te werken aan hun talenten. Bouwhuis vertelt lachend: ,,Bij talenten denken kinderen meteen aan dat je goed kunt zingen of dansen. Ik leg ze dan uit dat ontzettend snel de tafels opzeggen ook een talent is." Op de vraag wat de meerwaarde is van het gepersonaliseerd leren, vertelt zij dat kinderen zich hierdoor mooi kunnen ontwikkelen. Ze krijgen de kans om alles van zichzelf te laten zien op hun eigen niveau. De wil om te werken en het plezier bij de kinderen is volgens haar enorm toegenomen. De kinderen leren ook zelf plannen, want zij staan centraal. De leerkrachten zijn veel meer coachend.

* Lees meer in Scherpenzeelse Krant van dinsdag 20 oktober.

advertentie
advertentie