Lezing Het Grachtenboek Philips - door Vincent van Poortvliet

29 oktober 2015 om 00:00 Activiteiten

Caspar Philips tekende in de tweede helft van de 18e eeuw alle huizen aan de Herengracht, de Keizersgracht en een gedeelte van de Brouwersgracht.

Vervolgens maakte hij gravures van de tekeningen die door de Amsterdamse boekverkoper Bernardus Mourik werden uitgegeven onder de naam Het Grachtenboek.

In de 18e eeuw verscheen nog een tweede druk van deze uitgave en in de 20e eeuw werd het inmiddels beroemde werk opnieuw gedrukt, net als in 1922, 1930 en 1962.

Het Grachtenboek is daardoor een buitengewoon waardevol document. Als enige stad bezit Amsterdam hierdoor over een uniek en gedetailleerd beeld van de oude stad.

In zijn lezing op 6 november in de bibliotheek van Renswoude neemt Vincent ons mee aan de hand van de gravures en tekeningen mee op een tocht langs de grachten zoals ze er in hun glorietijd uitzagen. Tegelijk gaan we door middel van de tussengeplaatste actuele foto's na wat er van die schoonheid is overgebleven in onze tijd.

Dat blijkt erg veel te zijn, ook al is er veel moois verdwenen, vooral in de 19e eeuw.

Door de zorgvuldige beschrijving in het grachtenboek is er veel informatie beschikbaar. Daardoor is deze presentatie ook een kunsthistorische excursie door de bouwkunst van de 17e en 18e eeuw.

Renswoude, Bibliotheek van de van Reede weg 77, reserveren niet nodig.

Vrijdag 9 nov. Aanvang 10.00 u. tot plm. 12.00 u.

Toegang gratis

advertentie
advertentie